Ilves: EL peab ulatama abikäe Valgevene rahvale

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves kohtus Ungari välisministri János Martonyiga.
Toomas Hendrik Ilves kohtus Ungari välisministri János Martonyiga. Foto: Toomas Volmer

Euroopa Liidu edasine laienemine ja idapartnerlus olid peamised teemad president Toomas Hendrik Ilvese ja ühenduse praeguse eesistujamaa, Ungari välisminister János Martonyi tänasel kohtumisel.

Eesti riigipea loodab, et EL saab peagi Horvaatiaga läbirääkimised lõpetada, mis võiks olla positiivne tõuge ka teistele Lääne-Balkani riikidele poliitiliste ja majanduslike reformide jätkamiseks ning et Serbia, kelle reformid ja pühendumus liikumisel ELi poole on muljetavaldavad, saab sel sügisel ühenduse kandidaatriigi staatuse.

«Euroopa Liit – kui  me tahame olla tõesti tugevad, oma piirkonna suhtes vastutustundlikud ja tulevikku vaatavad – ei saa endale lubada laienemisväsimust,» kinnitas Ilves. «See oleks nõrkus, millele kaasaegse Euroopa kujundamisel ei tohiks olla kohta.»

Eesti riigipea sõnul on Ukraina ja Moldova lõimumine Euroopa Liiduga oluline Euroopa edukusele ja julgeolekule, sest mida rohkem euroopalikkust ja demokraatiat on ELi naabruses, seda tugevam ja stabiilsem on kogu Euroopa.

Samas pidas Ilves vajalikuks üle vaadata ELi senised meetmed Valgevene suhtes ja otsida lisahoobasid Minski režiimi mõjutamiseks.

«Me peame ulatama abikäe Valgevene rahvale, kellelt on praegu võetud õigusriik ja demokraatia ning samal ajal kasutama väga täpselt suunatud sanktsioone režiimi vastu, et ei kannataks Valgevene tavakodanikud,» ütles Ilves. «EL peab siin olema ühtne ja konkreetsete riikide majandushuvid ei saa lükata edasi hädavajalikke poliitilisi otsuseid Valgevene rahva aitamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles