Politoloog: Berzinši edu tähendab oligarhide võitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Veiko Spolitis.
Politoloog Veiko Spolitis. Foto: Toomas Huik

Politoloog Veiko Spolitise sõnul viitab tänaste Läti presidendivalimiste tulemus võimalusele, et praegune valitsuskoalitsioon laguneb.

Spolitise hinnangul on tekkinud suur kartus, et pärast 7. juulit ehk päeva, mil lõppeb Zatlersi ja algab Berzinši ametiaeg, praegune võimuliit laguneb. «Ja see tähendab seda, et me näeme, kuidas Roheliste ja Põllumeeste Liidu ning Koosmeele Keskuse vahel on mingi kokkulepe saavutatud,» kommenteeris Spolitis tänaseid arenguid Postimehele.

«Kui nad (rohelised ja Koosmeele Keskus – toim) tahavad pärast 7. juulit stabiilset valitsust, siis nad peavad tegema seda koos erakonnaga Hea Läti Eest. See tähendab, et kui Ühtsus ja demokraatlikud erakonnad ning Valdis Zatlers on kaotanud, siis oligarhid on tänastel presidendivalimistel võitnud,» ütles ta.

«Kuid kui Andris Berzinš, kes on 53 häälega valitud presidendiks, tahab tõestada, et ta ei ole oligarhide president, siis muidugi mõista ta peaks praegust valitsust viima erakorraliste valimisteni,» lisas Spolitis.

Erakorralised valimised peetakse Lätis ilmselt septembris, kui rahvas kiidab 23. juulil heaks president Valdis Zatlersi ettepaneku praegune seimi koosseis laiali saata.

Kui Berzinš paneb pärast presidendiks saamist pukki uue valitsuse, siis tekivad väga selged võimujooned: ühel pool oligarhid ja teisel ülejäänud Läti avaliku elu tegijad, rääkis Spolitis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles