Jüri Ratas: sinimustvalge tähistab rahvuse ühtekuuluvust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EELK peapiiskon Andres Põder (vasakult), riigikogu aseesimees Jüri Ratas ja Eesti Lipu Seltsi esimees Trivimi Velliste lipupäeva hommikul Toompeal.
EELK peapiiskon Andres Põder (vasakult), riigikogu aseesimees Jüri Ratas ja Eesti Lipu Seltsi esimees Trivimi Velliste lipupäeva hommikul Toompeal. Foto: Peeter Langovits

Keskerakondlasest riigikogu aseesimees Jüri Ratas ütles traditsioonilisel pidulikul sinimustvalge lipu heiskamise tseremoonial täna hommikul Toompeal Kuberneri aias, et see on meie rahvuslipp, ühtekuuluvuse tähis.

Täna, kui möödub 127 aastat sinimustvalge lipu pühitsemisest Otepääl, ütles Ratas, et Eesti Vabariigi lipp ei ole mitte ainult meie riigi sümbol, vaid ta tähendab eesti rahvale märksa enamat - ta on meie rahvuslipp, meie ühtekuulumise, ühtehoidmise ja ühise eesmärgi nimel tegutsemise tähis, vahendas riigikogu pressitalitus.

Ratas õnnitles kohalolijaid ja kogu eesti rahvast tähtpäeva puhul. Ta avaldas veendumust, et meie lipu austamise tava ei kao aastate möödudes, vaid seda jätkavad tulevased põlved mitte ainult Toompeal, vaid ka mujal Eestimaal.

«Meie lipu värvid on rahumeelsed, nad väljendavad eesti rahva ustavust oma aadetele, muldsele maale ja pürgimustele valguse ning õnne poole. Meie lipu värvid on usu, lootuse ja armastuse värvid,» rääkis Ratas.

«Sinimustvalge värvikooslus on andnud indu kunstnikele, kirjanikele, luuletajatele ja heliloojatele, kes oma loomingus on esile tõstnud selle lipu tähtsust eesti rahva ühendamisel suurte ja kaalukate probleemide lahendamisel, samuti noorte patriootlikul kasvatamisel,» lisas Ratas.

Ta meenutas, et Eesti Üliõpilaste Seltsi lipu värvide all astus algselt oma üllast teed meie võidukas ärkamisaeg. Sinimustvalgete lippude lehvides kuulutati 24. veebruaril 1918 välja Eesti Vabariik. Riigilipuks sai meie oma lipp sama aasta lõpuks. Selle lipu all võideti Vabadussõda. Sinimustvalge lipuga astus oma eduteed Eesti Vabariik.

Ratas rääkis, et võõrriikide võimutsemise ajal, okupatsioonide ängistuses jäi meie lipp rahva armastatud ja hoitud väärtuseks. Lipp andis julgust minevikku vaadates, usku ja lootust tulevikuks.

Pika Hermanni torni tõusis meie rahvus- ja riigilipp taas 24. veebruaril 1989.

«Head sõbrad, me oleme vaba rahvas vabal maal. Vabadus on meil saadud kalli hinnaga. Selle hinna suuruse, vabaduse väärtuse tunnistajaks on meie sinimustvalge lipp,» kõneles Ratas.

«Meie püha kohus oma esivanemate, nüüdisaja ja tulevaste põlvede ees on kaitsta seda vabadust ning selles kulgevat tulevikuteed. Seda edasi viia rahva rahulolu ja õnne eesmärgil,» lisas ta.

Päevakohase kõne pidas ka Eesti Lipu Seltsi esimees Trivimi Velliste.

Täna heiskasid lipu Pika Hermanni torni Eesti Eruohvitseride Kogu liikmed. Pidulikul tseremoonial torni jalamil mängis Kaitseväe orkester, laulsid Eesti Kooriühingu koorid ja koos nendega külaliskoor Hollandist.

Lippu pühitses EELK peapiiskop Andres Põder. Auvalves olid kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, noorkotkad, kodutütred, skaudid ja gaidid, oma lippudega olid kohal mitmed seltsid ja ühingud. Ürituse korraldasid riigikogu ja Eesti Lipu Selts.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles