Moslemid ja katoliiklased parandavad Roomas suhteid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemite ja Püha Tooli esindajate kohtumine Roomas.
Moslemite ja Püha Tooli esindajate kohtumine Roomas. Foto: AFP / Scanpix

Moslemite ja katoliiklaste esindajad kogunesid täna Rooma, et ajaloolistel kõnelustel parandada usunditevahelist dialoogi ja vähendada võimalikke pingeid.


Kolm päeva kestvatest kõnelustest võtavad osa mõlemalt poolt 24 vaimulikku ja õpetlast, vahendas BBC News.

Moslemeid solvas paavst Benedictus XVI kaks aastat tagasi peetud kõne, milles ta tsiteeris 14. sajandi Bütsantsi keisrit, kes nimetas islamit vägivaldseks. Vaatamata paavsti vabandusele tekitas kõne islamimaailmas suurt pahameelt ja tõi kaasa raevukad meeleavaldused.

2006. aasta oktoobris kinnitas paavst, et moslemite, juutide ja kristlaste juhid peavad tihendama dialoogi, et aidata kaasa erinevate kultuuride ja religioonide vastastikusele austamisele. Benedictuse üks suuremaid eesmärke ongi dialoogi loomine erinevate usutunnistajate vahel.

Püha Tooli esindust juhib kohtumisel kardinal Jean-Louis Tauran ja moslemite delegatsiooni Bosnia ja Hertsegoviina suurmufti Mustafa Cerić. Tauran avaldas lootust, et kohtumine avab kahe usundi vahelises dialoogis uue peatüki.

Kohtumise kahel esimesel päeval arutatakse jumala ja naabri armastuse teemadel. Neljapäeval kohtub paavst Benedictus XVI  mõlema delegatsiooni esindajatega.

BBC korrespondendi kinnitusel soovib Vatikan vahetada moslemitega ka mõtteid vastastikku pühakodade ehitamise üle riikidesse, kus on valdav teine usk. Kuigi praegu ehitatakse Euroopasse palju mošeesid, takistavad mõned islamimaad, nagu näiteks Saudi Araabia, kirikute ehitamist ja ristiusu vaba praktiseerimist.

Hinnanguliselt on maailmas praegu kaks miljardit kristlast, kellest veidi üle poole on katoliiklased. Moslemeid on umbes 1,3 miljardit, seega ületas moslemite arv hiljuti esimest korda katoliiklaste oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles