Riigikontroll kritiseerib riigi eelarvete tegemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Riigikontroll kritiseerib oma värskelt avaldatud riigi eelarvestamise kontrollaruandes mullust lisaeelarvet, millega planeeriti teadlikult ja ebaseaduslikult osa kulusid tänavusse eelarveaastasse.


Rahandusminister Ivari Padar riigikontrolli hinnanguga ei nõustunud, selgub aruandest.


Riigikontroll analüüsis oma aruandes ka rahandusministeeriumi tegevust eelarvestamise põhimõtete kujundamisel, võttes aluseks ministeeriumi koostatud riigi finantsjuhtimise arendamise kontseptsiooni.


Rahandusministeerium asus oma kontseptsioonis seisukohale, et riigieelarve kehtestamisel mindaks kassapõhiselt üle tekkepõhisele eelarvestamisele ning soovitavate tulemuste põhisele rahastamismudelile.


Riigikontrolli sõnul pole riigikogul enam kui poolte vastu võetud seaduste puhul otsustamiseks vajalikku infot, milline on nende mõju riigieelarvele ning kuidas tehtud otsused mõjutavad riigi finantsseisundit pikemas perspektiivis.


Ka pole riigikogu informeeritud otsustest, millele tuginedes valitsus aastaeelarve eelnõu koostab. Seadus ei näe riigikontrolli sõnul ette valitsuse kohustust riigikoguga eelarve koostamisel konsulteerida.


«Riigieelarve eelnõu juurde esitatav info ei selgita piisavalt kulutuste otstarvet,» märkis riigikontroll. Seletuskirjas ei ole välja toodud fikseeritud kulusid, st olemasolevate poliitikate elluviimise kulusid tulevikus. Seetõttu ei ole riigikogul võimalik hinnata valikuid valitsuse esitatud uute algatuste ja olemasoleva poliitika muutmisvajaduse vahel.


Tulemuseelarvestamisele üleminek eeldab, et valitsuse ja riigiasutuste tulemusinfo liigendamine ning eesmärgid saavutavad stabiilsuse.


Riigieelarve tulude prognoosi ebatäpsuse tõttu on eelarvestrateegia väärtus planeerimisraamistikuna väike. Riigi eelarvestrateegia koostamise aluseks olevad tuluprognoosid on võrreldes riigi eelarve koostamise aluseks olevate tuluprognoosidega ning tegelike eelarve laekumistega pea alati osutunud olulisel määral ekslikeks, leiab riigikontroll. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles