Isa kasvatas üles vastsündinu ja tema 5 õde-venda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerikas on kombeks kinkida isadele punaseid roose.
Ameerikas on kombeks kinkida isadele punaseid roose. Foto: Corbis / Scanpix

Tänapäeval tuntud isadepäeva traditsioon sai alguse USAst, isadepäeva tähistamise idee algatajaks oli Sonora Smart Dodd, kelle ema suri sünnitusel.


Kodusõja veteranist isa William Jackson Smart kasvatas lesena üles 6 last. Sonora soovis tänada oma isa ja seeläbi teisi isasid, kes on ennastsalgavalt laste eest hoolitsenud.

Esimest korda tähistati isadepäeva Spokane's (USAs, Washingtoni osariigis) juunis 1910.

Traditsioon levis ajapikku üle kogu USA, kuid riiklikuks tähtpäevaks sai alles 1966.a. Ameerikas peetakse sel päeval peale isade meeles ka teisi mehi, kes on aidanud ja olnud elu jooksul olulised (onud, vanaisad, vennad jne.).

Kombeks on saata isetehtud kaarte, teha kingitusi, käia perelõunal. Isadepäeva lilleks Ameerikas on roos: punaseid roose kingitakse, valged viiakse kalmudele.

Isadepäeva tähistatakse paljudes riikides, kuid erinevatel aegadel.

Eesti isadepäeva traditsioon on noor ja pärit Põhjamaadest, kus seda peetakse novembri teisel nädalal. Meil on see perepüha, iga kodu otsustab ise, kuidas isale rõõmu teha.

Päeva tähistatakse ka ühiskondlikult: peetakse erinevaid võistlusi, kontserte. Eesti naisliit kuulutab välja aasta isa. Kaitseväe, politsei ja teiste jõustruktuuride koostöös korraldatakse pereüritusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles