Stubb: Soome välispoliitika pole neutraliteedipoliitika

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE esimees ja Soome välisminister Alexander Stubb
OSCE esimees ja Soome välisminister Alexander Stubb Foto: AFP / Scanpix

Venemaa väljendas lootust, et Soome hakkab sõltumatu riigina ajama Euroopa uue julgeolekupoliitika teemat, kuid OSCE soomlasest juhi Alexander Stubbi sõnul pole riigi välispoliitika neutraliteedipoliitika.      


Soome välisminister ja OSCE esimees Alexander Stubb toetab Vene välisministri Sergei Lavrovi ideed, et Euroopa julgeolekupoliitika tuleviku ja arhitektuuri üle peetakse nõu OSCEs.

Stubb rääkis Helsingin Sanomatele antud intervjuus, et kuulab tähelepanelikult Venemaa ettepanekuid Euroopa uue julgeolekulepingu kohta ja ka teisi OSCE-riikide ideid.

Ta ei lubanud otsesõnu, et Soome hakkab aktiivselt edasi arendama Venemaa ettepanekut.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles eile Helsingin Sanomatele antud intervjuus, et Soome «Euroopa hinnatud sõltumatu riigina» võiks aidata kaasa arutelu alustamisele lepingu üle, tegutseda spetsialistina ja teha ettepanekuid lepingu täideviimiseks.

Stubb kinnitas Lavrovile, et Soome pole neutraalne riik.

«Oleme alates 1. jaanuarist 1995 poliitiliselt seotud Euroopa Liiduga ja teeme lähedast sõjalist koostööd muu hulgas NATOga,» märkis ta.

Soome välisminister oletas, et Lavrovi intervjuu vastustega on juhtunud «vääritimõistmine» või «mingi mõisteline segadus».

«Ma pole varem märganud, et välisminister Lavrov oleks kunagi varem viidanud mingil moel sõltumatusele,» rääkis Stubb. «Soome välispoliitiline doktriin on selgelt paika pandud valitsusprogrammis ja neutraliteet sinna ei kuulu.»

Stubb rõhutas, et on OSCE esimehena erapooletu, kuid Soome välispoliitika ei ole neutraliteedipoliitika.

Stubb nõustub Lavrovi nägemusega selles osas, et OSCEd tuleb uuendada. Küll aga pole ta nõus Vene kolleegi kriitikaga organisatsiooni ebaefektiivsuse üle Gruusia kriisi ajal.

OSCE esimees kohtub Lavroviga homme Moskvas, kus teiste teemade seas on päevakorras ka Gruusia kriis, OSCE uuenemine ja laiemad rahvusvahelised küsimused. Kahe riigi omavahelisi asju ei arutata.

Lavrov osaleb 4.-5. detsembril Helsingis toimuval OSCE välisministrite kohtumisel. OSCE esimees loodab, et pärast 8-aastast pausi võtab sellest osa Ühendriikide välisminister.

Kohtumise põhiteemad on muu hulgas OSCE uuenemine, Gruusia sõda ja Venemaa välja pakutud uus julgeolekuleping.

Osa OSCE riike suhtub Lavrovi julgeolekulepingut puudutavatesse ettepanekutesse tõrjuvalt. Soome suhtumine on seni olnud ettevaatlikult uudishimulik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles