Maldiivide elanikele otsitakse uut kodumaad

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maldiivi naine istumas tammil, mis kaitseb pealinna Malet pealetungiva ookeani eest.
Maldiivi naine istumas tammil, mis kaitseb pealinna Malet pealetungiva ookeani eest. Foto: Reuters / Scanpix

Maldiivide uueks presidendiks valitud Mohamed Nasheed teatas, et ta tahab osta oma rahvale uut kodumaad, sest senist ähvardab uppumine ookeanilainetesse.

 

Teisipäeval ametivannet andma asuv Nasheed lubas luua sõltumatu fondi, kuhu koguda riigi turismituludest raha, et osta tulevaste põlvede jaoks maad sama regiooni mõnes teises sarnase kultuuriga piirkonnas, näiteks Indias või Sri Lankal, vahendas BBC News.

Saareriigi esimese demokraatlikult valitud presidendi arvates sunnib üleilmsest kliimasoojenemisest tingitud merevee taseme tõus maldiivlasi tulevikus mujale kolima ning uus valitsus peaks hakkama tegutsema juba praegu, et riigi mõnisada tuhat alamat ei muutuks nn keskkonnapagulasteks.

India ookeanis rohkem kui tuhandel pisisaarel ja koralliatollil laiuv Maldiivi Vabariik on madalaima pinnaga riik maailmas ning selle kõrgeim punkt asub vaid kaks meetrit ülalpool üldisest ookeani tasemest, keskmine kõrgus on aga alla meetri.

ÜRO ennustab aga juba praegu, et sel sajandil võib maailmamerede tase tõusta pea 60 sentimeetrit. Turistidelt igal aastal miljardeid dollareid välja meelitavaid liivarandu ähvardab seetõttu peagi vee alla jäämine ning väiksematel saartel kardetakse iga pisematki veetaseme tõusu.

«Kliimasoojenemine ja keskkonnaküsimused tekitavad maldiivi rahvale suurt muret,» tunnistas Nasheedi pressiesindaja BBC programmis World Today.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles