Soome kahtlustab Venemaad sõjaväevormi digimustri kopeerimises

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome maavägede digimustriga välivorm
Soome maavägede digimustriga välivorm Foto: www.mil.fi

Soome kaitsejõude kahtluste järgi on Venemaa illegaalselt kopeerinud soomlaste hoolikalt varjatud välivormi mustrit.


Kaitsejõud tutvustasid eelmisel aastal M05-välivormi, mille digimustril on ainulaadsed varjundid, kirjutab Taloussanomat Online.

Venemaa siseministeeriumi vägede vormi uus Jeger-kollektsioon on vähemalt piltide põhjal väga sarnane soomlaste välivormiga, rääkis kaitsejõudude majandusüksuse tehnilise sektori juht Raija Ketola.

Ketola sõnul kavatsetakse viia läbi põhjalik uuring oletatava kopeerimise kohta.

Venelaste välivorm ei ole piraatkoopia Soome sõjaväe omast, kuna lõige on täiesti erinev.

Mustri varastamine on hoopis teine teema, kuna skannitud maastikupiltide põhjal loodud muster on Soome välivormi kalleim osa.

«Meie jaoks on tegemist olulise asjaga. M05 mustril on siinsel maastikul ainulaadsed varjundiomadused,» selgitas Ketola Taloussanomatele.

Digimustriga M05-välivorm pidi olema reserveeritud vaid Soome sõduritele, kollektsioon on aastani 2011 kaitstud ka juriidiliselt. Digitaalse mustriga riiet ei müüda Soomes isegi mitte tsiviilelanikele.

Neljavärvilise mustri loomine oli Soomele kallis. Riigi tehniline uurimiskeskus skannis selle jaoks arvutisse kümneid tuhandeid Soome looduses tehtud fotosid.

Erinevaid versioone M05-vormi mustriga riietest on varem leitud Baltimaadest ja Poolast ning seda peamiselt airsoft-kauplustest ja jahinduspoodidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles