Põhja-Korea sulgeb piiri Lõuna-Koreaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid.
Põhja-Korea sõdurid. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri teatel lubasid riigi ametivõimud alates 1. detsembrist sulgeda kahe Korea vahelise piiri.


Uudisteagentuuri KCNA kinnitusel on suhted lõunanaabritega «ületanud ohtliku taseme», vahendas AFP.

Kommunistliku riigi võimude sõnul suletakse piir alates 1. detsembrist, mis suure tõenäosusega toob kaasa ka Põhja-Korea territooriumil asuva, aga Lõuna-Korea rahastatud Kaesongi tööstuspargi sulgemise.

Viimastel kuudel on kahe Korea vahelised suhted olnud jäised ja Pyongyang on korduvalt ähvardanud kõik Kaesongis töötavad lõunakorealased välja saata. 2005. aastal avatud Kaesongi tööstuskompleksi 83 ettevõtte heaks töötab rohkem kui 32 000 põhjakorealast ja umbes 1500 lõunakorealast.

Põhja-Korea võimude hinnangul pole lõunanaabrid täitnud 2000. ja 2007. aastal toimunud tippkohtumistel sõlmitud kokkuleppeid, mistõttu otsustasid riigi ametivõimud «esimese sammuna» sulgeda kahe riigi vahelise piiri.

Teine riikidevaheline koostööprojekt, Mount Kumgangi kuurort poolsaare idarannikul, on juba suletud ja selle lõunakorealastest töötajad riigist välja saadetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles