Rate'is poisse jahtiv ahistaja võis viia enesetapuni

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikohvik
Internetikohvik Foto: AFP Photo / Scanpix

Politsei jahib praegu aktiivselt seksuaalkurjategijat, kes võrgutas ja santažeeris läbi interneti teadaolevalt umbes kümmet eesti noorukit, kusjuures ühe ohvri puhul võis see terror viia suitsiidini.

Kui näiteks Tallinnas Viru Keskuses tuleks kellelegi vastu hispaania tüdruk ja teeks siivutu ettepaneku, siis keegi tõenäoliselt ei läheks sellega kaasa, aga internetis väga paljud läksid, selgub rahvusringhäälingu telesaatest «Pealtnägija».

Tänavu märtsis tappis Viljandis end koolivaheaja esimesel päeval sportlik, bändi tegemisest unistanud ja kõigi teada populaarne 14-aastane korralikust perest poiss.

Seksikas hispaania preili Elisha, kellega noormees mullu netis tutvus, oli tegelikult kurjategija pandud sööt. Salvestanud veebikaamera kaudu seitsmenda klassi poisi kohta kompromiteerivad intiimvideod, asus manipulaator nõudma juba enamat.

Tüüpilise skeemi järgi alanud netisuhtlus arenes piltide ja veebikaameraga tehtud intiimsete videote saatmiseni, mille abil algasidki santaaži ja materjali avalikuks tegemise ähvarduste saatel uued ja hullemad nõudmised.

Selgub, et läinud aastal leidis enesetapu teinud noormees Rate.ee‘s endale eksootilise sõbranna. Elisha da Souza oli enda sõnul Tallinnas elav hispaania tüdruk. See lugu peaks paljudele korda minema, sest sama «hispaanlanna» võrku langes rohkem kui üks Eesti nooruk.

Saates esinenud väikelinnas elav 15-aastane noormees tutvus kaunitariga netis täpselt aasta tagasi. Ta kirjeldab, et isik tutvustas end Elisha da Souzana, öeldes, et ta elab Tallinnas Nõmmel, kuskil Metsa tänaval vist.

Kui lähedased enesetapu sooritanud 14-aastase Viljandi poisi MSNi logi ja Rate`i postkasti vaatasid, tuli välja, et seesama hispaanlanna on hakanud teda ähvardama, terroriseerima ning soovitanud tal ka ennast ära tappa.

Alaealiste asjadele spetsialiseerunud vanemprokuröri Lea Pähkli sõnul sai ruttu selgeks, et «hispaanlanna» ei ole suvaline teismeline, kes teeb netis lolli nalja.

Tema tegevuses pole midagi juhuslikku, tegu on ilmselt kõige nutikama netis tegutseva seksuaalkurjategijaga, kes seni Eesti politseiga kassi-hiirt on mänginud.

«Pealtnägija» proovis kurjategijat profileerida, paludes poisteahistaja jäetud jälgi uurida arvutispetsialistil ja psühholoogil.

Vanemprokurör Lea Pähkel rääkis, et otsitav kurjategija oskab väga hästi oma identiteeti peita ja ilmselt tavaline internetikasutaja nii lihtsalt hakkama ei saa. Ehk hetkel ei osata öelda, kas ta asub Rio de Janeiros või naabermajas. Intrigeeriv detail on, et mitu selle tegelase aliast sisaldavad nime Elisha, kes oli piibliprohvet, kelle kirevas biograafias leidub episood, kus tema needuse tõttu tapetakse 42 noorukit. Ja see pole ainus viide pühakirjale.

Kui tema tegemisi jälgida ja uurida, siis tuleb välja, et ta kommenteerib noori poisse nii eesti, hispaania kui inglise keeles, kirjeldab telesaade. Tal on kontod Saksamaal. Seal suhtleb ta hoopis teistes keeltes.

Lisaks on tal kontod veel vähemasti Austrias, Hollandis, Norras, Taanis ja Lätis. Huvitav on aga just see, et kui enamik suhtlusest eesti ohvritega toimus inglise keeles, siis leidub kommentaare ka eesti keeles. Näiteks ilmus tema nimel internetti emotsionaalne järelehüüe ensetapu sooritanud noormehele.

Vaadates, keda sama tegelane on kommenteerinud, joonistub selgelt välja tema maitse – sportlikud, heledat tüüpi noormehed. Kõnekas on ka meiliaadress, mida plikana poseeriv tegelane tihti kasutab: surubiaorient@hotmail.com. Surubia on juhuslikult Brasiilia geiporno videote sari.

Pärast suure hulga materjalide analüüsi joonistub järgmine portree: ta on eeldatavasti mees vanuses 35 või rohkem, evib keskmisest kõrgemaid IT-teadmisi, oskab netis oma jälgi peita ja segada, on polüglott, võimalik, et filoloog, võimalik, et elanud hispaaniakeelsel maal, on kõrge IQ-ga, on osav manipulaator, oskab suhelda lapseohtu noorukitega (endine õpetaja?) ja võib arvatavasti olla Eestiga seotud, sest näib valdavat eesti keelt, lisaks ei ole usutav, et välismaalane valib sellise pisikese ja keerulise keelega rahva enda jahimaaks.

Seksuaalkurjategija tuvastamise ja tabamise teemat lahkab põhjalikumalt ning kogub vastavat infot võrgulehekülg pedofiil.politsei.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles