Madrust kahtlustatakse traagilise allveelaevaõnnetuse põhjustamises

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe tuumaallveelaeval Nerpa hukkunu matused.
Ühe tuumaallveelaeval Nerpa hukkunu matused. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Prokuratuur kahtlustab ühte madrust tuumaallveelaeva Nerpa tuletõrjekustutussüsteemi käivitamises, mis nõudis 20 inimese elu.

«Kahtlusaluseks on üks meeskonna madrustest, kes ilma igasuguse põhjuseta käivitas allveelaeva tuletõrjesüsteemi, mille tagajärjel hukkus 20 inimest ja haiglasse viidi 21 inimest,» teatas Venemaa prokuratuuri esindaja Vladimir Markin RIA Novostile.

Prokuratuuri teatel on algatatud kriminaaluurimine paragrahvi alusel, mis käsitleb kahe või enama inimese surma põhjustamist ettevaatamatuse tõttu. «Kahtlusalune on juba tunnistusi andnud ja uurijad jätkavad temaga töötamist,» lisas Markin.

Sama õnnetuse kohta on ka algatatud teine kriminaalasi, mis puudutab laeva juhtimisnõuete rikkumist: uuritakse ja tehakse kindlaks nii tsiviil- kui ka sõjaväe juhtkonna roll ja süü suurus toimunud tragöödias. Süüdimõistmise korral võib karistatavatele määrata kuni seitsmeaastase vangistuse.

Seekordne paarikümne inimese surmaga lõppenud õnnetus leidis aset 8. novembril Jaapani meres tuumareaktoriga aluse katsetusel. Vene allikate kohaselt läks teadmata põhjustel lahti allveelaeva tulekustutussüsteem, mis täitis ninaosas asuvad sektsioonid freoongaasiga.

Freoon surub ruumist välja hapniku ning seetõttu pole mõeldud kasutamiseks ruumides, kus viibib ilma hingamisaparaadita inimesi. Aluse pardal oli 208 inimest, kellest vaid 81 olid sõjaväelased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles