Leimann: peame mõtlema ka mustale stsenaariumile

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Leimann.
Jaak Leimann. Foto: Peeter Langovits

Eksmajandusminister ja TTÜ emeriitprofessor Jaak Leimann ütles, et praegu, mil majanduslangus on osutunud oodatust järsemaks, peame mõtlema ka mustale stsenaariumile.


«Mustale stsenaariumile peame mõtlema nii üksikisiku ja pere kui ka organisatsiooni ja riigi tasemel, sest praegu ei tea meist keegi, mis saab edasi,» hoiatas Leimann. «Öeldakse, et 2010 hakkab majandus taas tõusma, kuid millel see lootus põhineb?» küsis ta.

Professori sõnul tuleks praegu ausalt tunnistada, et me ei tea, kuidas edasi läheb. Ta tuletas meelde, et Jaapanis kestis majanduskriis aastaid ja ka 30ndate algul ei möödunud see kiiresti. Ta lisas, et oleme liiga inertsed ja lükkame valusaid otsuseid edasi, lootuses, et ehk läheb kohe paremaks, aga ei pruugi veel minna.

Kuna viimasel minutil eelarvet enam ümber ei tee, tuleb Leimanni sõnul uue aasta algul koostada lisaeelarve, see aga eeldab seaduste muutmist. Tema hinnangul tuleb riigil nüüd reservid käiku panna ja võimalik, et ka laenu võtta. «Kui teistele riikidele on vastu tuldud, siis ehk aidatakse meid ka,» lausus ta.

Leimann möönis, et eelmise aasta kolmandas kvartalis veel pidu käis, nüüd oleme märksa realistlikumad ja majanduses on vähem õhku sees. Tema sõnul tuleks ka meie pangandus kõrgustest maa peale tagasi tuua. «Tuleks vaadata, kas homsed pangad peaksid olema samasugused nagu eilsed või tuleks neis midagi muuta.»

Endise majandusministrina, kes 90ndate lõpul pidi ka mitmeid tagasilööke üle elama, ütles Leimann, et saab praegustest ministritest aru. «Ega neil pole ka laua all pedaale, mida vajutada, pigem on nad ühe aeruga paadis ulgumerele saadetud,» tundis ta kaasa.

Leimanni sõnul peab valitsus säilitama igas olukorras optimismi ja ega tõde pruugi ka rahvale meeldida. Ta tõi analoogia 1998. aastaga, mil järgmise aasta eelarve samuti liig ilus tehti, sest valimised olid tulemas. Ka siis ei usutud, et Vene ja Kagu-Aasia kriisi mõju nii kaua kestab. «Ses suhtes on praegu võimulolijaile topelthalb aeg,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles