Aaviksoo esitab Riho Terrase kaitseministeeriumi kantsleri kohale

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolonelleitnant Riho Terras.
Kolonelleitnant Riho Terras. Foto: Vahur Koorits

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul andis kolonelleitnant Riho Terras nõusoleku kantsleriks kandideerida, tema ametisse nimetamise otsustab valitsus ilmselt 27. novembril.

Kaitseministeeriumi uue kantsleri valimine on jõudnud lõpusirgele, teatas kaitseminister Jaak Aaviksoo Kuku raadio saates «Ministri vastuvõtt».


Kaitseminister Jaak Aaviksoo tegi läbirääkimiste käigus ettepaneku kolonelleitnant Riho Terrasele, kes täna, pärast mõtlemisaega, andis kantsleriks kandideerimiseks oma nõusoleku, teatas kaitseministeerium.

Ministeeriumi kinnitusel pole Aaviksoo valitsusele vastavat ettepanekut veel esitanud, kuid teeb seda tänase päeva jooksul. Valitsus otsustab Terrase nimetamise 27. novembril, sest järgmisel nädalal toimuva valituse istungi ajal ei ole Jaak Aaviksood Eestis. Terras peaks kantslerina tööle asuma 1. detsembril.

Läheb reservi

«Olen teinud minu jaoks väga raske otsuse - lahkuda kaitseväe tegevteenistusest reservi.  Kantsleri amet on uus väljakutse ning soovin ametisse asudes sellele tööle täielikult pühenduda,» teatas Terras pressiesindaja vahendusel.

Täna esitab Terras kaitseväe juhatajale avalduse tegevteenistusest lahkumiseks alates uude ametisse kinnitamisest.

Terrase hinnangul on uues ametis üheks olulisemaks väljakutseks viimase aastaga märkimisväärselt paranenud valitsemisala-sisest koostööd edaspidi veelgi tihendada.

Aaviksoo ootused

Kaitseminister Aaviksoo ootab uuelt kantslerilt valitsemisala ülesannete elluviimiseks haldussuutlikkuse tõstmist.

«Selleks on olemas kõik eeldused. Peatselt valitsuse poolt vastuvõetavast sõjalise riigikaitse 10-aastasest arenguplaanist peab saama kaitseplaneerimise keskne alusdokument. Selle koostamise käigus teostasime esialgse auditi mitmete kaitsejõudude peastaabi ja ministeeriumi funktsioonide ja ülesannete ühendamise ning selgema jaotuse kehtestamiseks. See on töö, millega lähiaastatel tuleb otsustavalt edasi minna,» sõnas kaitseminister.

Aaviksoo sõnul tuleb uue sõjalise arenguplaani ellurakendamine ühitada kaitsevaldkonna seadusandluse ühtlustamisega. Sealjuures tuleb kaitseväeteenistuse seaduse, rahu- ja sõjaaja riigikaitse seaduste uuendamist ning valmidusseaduse väljatöötamist käsitleda ühe tervikuna.

«Eelöeldut silmas pidades leian, et kolonelleitnant Terras on sellesse ametisse parim kandidaat,» ütles Aaviksoo.

Varem on meedias võimalike kaitseministeeriumi kandidaatidena mainitud ka välisluurega tegeleva teabeameti peadirektorit Tarmo Türksoni, aga ka endist kaitsepolitsei juhti Aldis Alust. Ministri sõnul oli algselt kantsleri kandidaatide seas ka Leo Kunnas.

Oktoobri lõpus Postimehele antud intervjuus ütles Jaak Aaviksoo, et kantsleri kohale kandideeris 11 inimest, eelkõige kaitseväest, kaitseministeeriumist, siseministeeriumist ja justiitsministeeriumi haldusalast. Samas intervjuus kinnitas minister, et hiljemalt 14. novembril peaks uus kantsler ametis olema.

Kolonelleitnant Riho Terras on sündinud 1967. aastal. Alates 1991. aastast on ta teeninud erinevatel ametikohtadel kaitseväes - Kalevi üksik-jalaväepataljoni kompanii- ja staabiülemana, Üksik-Vahipataljoni ülemana, Kaitseliidu peastaabi ülemana, kaitseatašeena Saksamaal ja Poolas, kaitsejõudude peastaabi analüüsi- ja planeerimisosakonna ülemana, NATO Iraagi treeningmissiooni staabiülema asetäitjana ning kaitsejõudude peastaabi ülema asetäitjana operatiivalal.

Riho Terras on lõpetanud Balti kaitsekolledži vanemstaabiohvitseride kursuse ning omab magistrikraadi riigi ja ühiskonnateaduste alal Bundeswehri ülikoolist.

Kaitseministeeriumi senine kantsler Lauri Almann lahkub täna ametist seoses asumisega uuele töökohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles