President Obama poliitiline palgamõrvar Rahmbo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama kantseleiülema koha vastu võtnud Rahm Emanueli iseloomustatakse kui meest, kes on oma partei või ülemuse nimel kõigeks valmis.
Barack Obama kantseleiülema koha vastu võtnud Rahm Emanueli iseloomustatakse kui meest, kes on oma partei või ülemuse nimel kõigeks valmis. Foto: AFP / Scanpix

Kes on vaadanud kuulsat USA draamasarja «West Wing» («Presidendi meeskond»), peaks Rahm Emanueli teadma – just temal põhineb üks teleseriaali peaosalisi, Valge Maja kantseleiülema hüperaktiivsest ülbikust asetäitja Josh Lyman, keda kehastas näitleja Bradley Whitford.



Ehkki Emanueli elulugu pole pooltki nii dramaatiline nagu Lymanil, keda näiteks esimese hooaja lõpus tulistati, on tal Washingtonis karmi mehe maine. Eelmisel nädalal USA järgmise presidendi Barack Obama kantseleiülema koha vastu võtnud Emanueli iseloomustatakse kui demokraatide poliitilist palgamõrvarit – meest, kes on oma partei või ülemuse nimel kõigeks valmis.

Ründab halastamatult

Nii ajal, mil ta töötas Valges Majas president Bill Clintoni nõunikuna, kui ka viimastel aastatel, mil ta aitas esindajatekojas demokraadid valimisvõiduni viia, ründas ta halastamatult vaenlasi ega jätnud järele enne, kui saavutas selle, mida õigeks pidas.

Võib-olla just seetõttu valiski Obama Valge Maja võtmekohale mehe, kes ei karda vastastele otsekohe survet avaldada. «Rahm on selline tüüp, kes suudab teisi pikali lüüa. Obama-suguse hea võmmi kõrvale on vaja halba võmmi ja Rahm sobib hästi sellesse rolli,» ütles üks vabariiklane eelmisel nädalal Los Angeles Timesile.

Emanuel kasvas koos kahe vennaga üles Chicago põhjaosas stiilses Wilmette’i eeslinnas. Emanueli vanem vend Ezekiel on tunnustatud onkoloog Harvardi ülikoolis, noorem vend Ari aga mainekas agent Hollywoodis. Emanueli Jeruusalemmast pärit isa töötas lastearstina, poliitikapisikuga nakatas teda kodanikuõigusteaktivistist ema, kes poega 1960ndatel meeleavaldustele vedas.

Andekas balletitantsija

Noore Emanueli huvidest on omapäraseim ehk tema balletitantsija anne. Tantsivale imelapsele pakkus stipendiumi kuulus Joffrey balletitrupp, kuid Emanuel otsustas Sarah Lawrence College’i kasuks, mille 1981. aastal lõpetas.

Juba ülikooli ajal lõi ta kaasa Chicago poliitikute kampaaniates, aidates kandidaatidele annetusi koguda. Tipp-poliitikasse jõudis ta 1992. aastal Clintoni valimiskampaanias osaledes. Emanueli peeti oivaliseks rahakogujaks, kes karjus annetajate peale niikaua, kuni nad nõustusid piisavalt heldelt raha loovutama. Kui rahaeraldus oli Emanueli meelest liiga väike, rebis ta tšeki puruks. Ühele teda marru ajanud valimiseksperdile saatis ta posti teel haisva mädaneva kala.

Clintoni administratsioonis teati teda agressiivse ja ropusuise nõunikuna, teenides hüüdnime Rahmbo oma kindlameelse käitumise eest, mis oli eeliseks siis, kui vaja mõnd rasket küsimust lahendada (mida teised puudutada ei tahtnud), kuid ei läinud peale nendele, kes harjunud viisakama kohtlemisega.

Kui kahtled, siis karju


Ameerika ajakirjandusest leiab Emanueli kohta mitmeid andekaid eufemisme, nagu «värvikalt intensiivne» ja «pragmaatiliselt otsekohene». Teda kirjeldatakse mehena, kellele on omane põhimõte: when in doubt, shout (kui kahtled, siis karju).

Emanueli anne oma «suulist käsigranaati» pilduda on 16 aastat väldanud poliitikukarjääri jooksul legendaarne. Näiteks hoiatas ta Monica Lewinsky skandaali ajal Valget Maja väisanud Tony Blairi pressikonverentsi eel: «See on meie jaoks tähtis. Ära keera seda p****!»

Kurikuulsaim lugu pärineb aga 1992. aastast, mil väsinud ja ületöötanud Emanuel Clintoni võidu järel toimunud õhtusöögil haaras lihanoa ja hakkas ükshaaval nimetama kõiki neid poliitikuid, kes Bill Clintonit kampaania ajal reetsid. Vihapurse näinud välja nii: Emanuel hüüdis nime, lõi noa laua sisse ja hüüdis: «Surnud!» Sama kordus kõigi reeturitega.

Spiikriambitsioonid


Pärast Valgest Majast lahkumist 1999. aastal töötas Emanuel kolm aastat investeerimispankurina. Washingtonis loodud kontakte ära kasutades suutis ta väidetavalt teenida üle 16 miljoni dollari suuruse varanduse.

2002. aastal esindajatekotta valituks osutumise järel tõusis ta kiiresti demokraatide üheks tähtsamaks tegelaseks. Peeti tõenäoliseks, et ta tõuseb lähiajal esindajatekoja spiikriks – USA tähtsuselt kolmandasse ametisse.

Lähedaste sõnul panigi teda Obama kantseleiülema kohta vastu võttes kahtlema kaks asja. Esiteks spiikriambitsioonidest loobumine ja teiseks mure selle pärast, kuidas lõputut pühendumist nõudev töö tema pereelu mõjutama hakkab. Nüüd peavad ilmselt Washingtoni kolima ka Emanueli abikaasa Amy ja nende kolm last (vanuses 9, 10 ja 11 aastat). Seni on lapsed üles kasvanud Chicagos.

Põhjust, miks Emanuel siiski Obama pakkumisele «jah» ütles, selgitas eelmisel nädalal Washington Postile tema vanem vend Ezekiel: «Meie vanaisa ütles meile kõigile: «Kui te elus mõnd suurt vastutust enda peale võtma peate, ei pruugi te seda tahta. Ometi peate kõigest loobuma ja vastutuse enda peale võtma.»»

5 fakti

•    Sündinud 29. novembril 1959 Chicagos.
•    Abielus Amy Rule’iga, kellega kohtus pimekohtingul. Neil on kolm last.
•    Peeti noorena andekaks balletitantsijaks.
•    Teismelisena kiirsöögirestoranis töötades lõikas Emanuel endale hakklihamasinaga näppu. Paraku otsustas ta enne arstide poole pöördumist Michigani järve suplema minna. Haav läks mädanema ja pool parema käe keskmisest sõrmest amputeeriti. Lühemat keskmist näppu peetakse nüüd Emanueli kaubamärgiks.
•    Oli Lahesõja ajal lühikest aega Iisraeli sõjaväebaasis tsiviilvabatahtlik.

Barack Obama, USA 44. president:  

«Ma ei tea kedagi, kes Rahm Emanuelist paremini asju ära teeb.»


Joshua Bolten, Valge Maja praegune kantseleiülem:

«Rahm on ebatavaliselt tark. Ta on efektiivne. Ta on hea taktikaline ja strateegiline mõtleja. Ja ta on väga naljakas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles