Tartu hoiu-laenuühistu pürgib pangaks saamise poole

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Tartu laenu-hoiuühistu plaanib muutuda Eesti kapitalil põhinevaks pangaks, asutamiseks vajaminev viis miljonit eurot on peaaegu olemas.


«Üldiselt öeldakse, et inimesed hakkavad ühistegevuse alla koonduma, kui olukord on halb,» vahendas

aripaev.ee

Tartu laenu-hoiuühistu juhatuse esimehe Andro Roosi sõnu.

«Võib-olla õnnestub ka saada kokku see kontingent, kes hakkab selles pangas hoiustama ja see kontingent, kellele laenu anda,» lisas Roos.

Panga asutamiseks vajaminevast minimaalselt 78 miljonist Eesti kroonist (viis miljonit eurot) on lubaduste näol koos 46,8 miljonit krooni, millele lisandub Tartu laenu-hoiuühistu ametlik osakapital 15,6 miljonit krooni (üks miljon eurot).

Kuigi finantsinspektsiooni ühistu veel pangaks saamise taotlust esitanud ei ole, tegeletakse juba usinalt dokumentide ettevalmistamisega. Roosi kinnitusel seati tähtajaks 15. jaanuar, kuid investorite kogumisega tegeletakse viimased pool aastat.

«Ühistupank juriidilise isikuna mõeldud ärikliendile, sest hakkab koondama hoiu-laenuühistuid ja suuremaid ettevõtteid, aga väiksemad ettevõtted ja eraisikud osalevad ühistupangas läbi liikmesuse,» selgitas Roos, kelle sõnul teenindab ühistupank suurt klienti ja tegeleb arveldamise ja internetipanga haldamisega, maksekaartidega, sularahaautomaatidega, rahvusvahelise koostööga.

Hoiu-laenuühistud tegelevad igapäevase laenamise ja hoiustamisega, lisas Roos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles