Indoneesia džunglist leiti ­kadunud ahviliik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kääbuskandlane
Kääbuskandlane Foto: Reuters / Scanpix

Indoneesias Sulawesi saarel Rore Katimbu udusel mäenõlval ilmus teadlaste ette ootamatult kääbuskandlane – üks maailma väiksemaid ja haruldasemaid primaate, keda zooloogid polnud näinud juba 80 aastat.


Kaks kuud väldanud uurimistöö käigus langes Sulawesil asuvas Lore Lindu rahvuspargis teadlaste võrkudesse kolm kääbuskandlast – üks emas- ja kaks isas­isendit. Ahvidele pandi külge raadiosaatjad ja nad lasti tagasi loodusesse.



Arvestades, et paljud kippusid kääbuskandlasi juba kadunud liigiks pidama, teatas püügirühmas osalenud USA teadlane Sharon Gursky-Doyen eriti uhkelt: «Olen ainus inimene maailmas, kes on kääbuskandlaselt hammustada saanud.»



«Minu abiline üritas looma kinni hoida ajal, kui mina panin talle kaela ümber raadiosaatjaga kraed. Neid on päris raske hoida, sest nad suudavad pöörata pead 180 kraadi,» jutustas Gursky-Doyen. «Samal ajal kui mina proovisin raadiokaelust kinnitada, pööras ta oma pead ja ampsas mu sõrme.»



Viimati nähti elus kääbuskandlast 1921. aastal. (Reuters/PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles