Lapsed mängisid pommilao peal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaia keldrist leiti muu ohtliku kraami hulgas ka vanu autokumme.
Lasteaia keldrist leiti muu ohtliku kraami hulgas ka vanu autokumme. Foto: Margus Ansu

Tartus Raadi tegutseva lastepäevakeskuse all asub pürotehnikaladu, mille olemasolust polnud linnavõim aastaid teadlik ning milles avastati ehmatamapanevalt suur segadus.


Kui tehnilise järelevalve ameti töötajad suvel ühte Tartus asuvasse pürotehnikalattu sisenesid, pidid nad pikali kukkuma: silmadele avanenud pilt meenutas rohkem prügimäge kui ohtliku ettevõtte rangetele ohutusnõuetele vastavat laoruumi, kirjutab Äripäev.

Läbisegi vedelesid kastid pürotehnikaga, ühes nurgas olid üksteise peale laotud autorehvid, nende najal katkine vahtpolüstüroolplaat, päevavalguslampidel puudusid katted, lahtises kastis olid püssirohupakid ning kõige krooniks ei puudunud laost ka poolik süütevedelikupudel.

Esimesel korrusel asuva lao ülemiseks naabriks on selle aasta veebruarist Raadi lastepäevakeskus, mis tähendab, et lapsed istusid iga päev sõna otseses mõttes püssirohutünni otsas.

OÜ-le Tulekild väljastati lõhkematerjalilao käitamisluba 12. detsembril 2005. aastal, selgitas Tehnilise Järelvalve Amet. Nimetatud lõhkematerjalilaos on alates loa väljastamisest teostatud kohapealset kontrolli vähemalt kord aastas.

19. augustil 2008 teostas Tehnilise Järelevalve Amet riiklikku järelevalvet OÜ-le Tulekild kuuluvas Tartu lõhkematerjalilaos, mille käigus avastati mitmed lõhkematerjaliseaduses sätestatud nõuete rikkumised. Tehnilise Järelevalve Amet tegi OÜ-le Tulekild avastatud nõuete rikkumise kõrvaldamiseks ettekirjutuse.

OÜ Tulekild on ettekirjutuse täitnud. Äripäevas avaldatud fotod pärinevad ettekirjutuse tegemisele eelnevast ajast (tõenäoliselt augustist 2008) ning ei peegelda tänast tegelikkust.

Järelevalve teostamise käigus tuvastati, et samas hoones tegutseb lasteasutus Raadi Päevakeskus. Tehnilise Järelevalve Amet teavitas nimetatud asjaolust Tartu linnavalitsust ning märkis, et pürotehniliste toodete hoidmine on ohtlik tegevus ja toob endaga kaasa olulisi riske.

Samuti palus Tehnilise Järelevalve Amet teavet Raadi Päevakeskuse avamise asjaolude kohta.

Vastavalt lõhkematerjaliseadusele kutsutakse lõhkematerjalilao käitamisloa väljastamiseks kokku lao vastuvõtukomisjon, kuhu kuuluvad esindajad Tehnilise Järelevalve Ametist, tööinspektsioonist, lao asukohajärgsest politseiprefektuurist ja päästeasutusest.

Lõhkematerjaliladude üle teostab riiklikku järelevalvet lõhkematerjaliseaduses sätestatud pädevuse piires Tehnilise Järelevalve Amet (kuni 01. jaanuarini 2008 Tehnilise Järelevalve Inspektsioon) vähemalt kord aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles