Eesti saadab Gruusiasse kolmanda abisaadetise

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Gruusia lipud.
Eesti ja Gruusia lipud. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eeloleval nädalavahetusel alustab teekonda Gruusiasse Eesti kolmas abisaadetis augustikuises sõjalises konfliktis kannatanutele.

Seekord on mõeldud eelkõige lastele – suuresti vabatahtlike annetustest koosnevas saadetises on 15 tonni lasteriideid, lisaks riietele mähkmeid, lutipudeleid ja beebitoitu. Saadetise kogumaht on ligi 22 tonni.

Välisminister Urmas Paet rõhutas, et humanitaaraktsiooni käigus toetatakse abivajajaid Gruusias sõltumata etnilisest kuuluvusest.

«Sisepõgeniku staatusesse sattunud tuhandetele väikelastele kulub eestlaste abi jõulueelsel külmal ajal hädasti ära,» märkis välisminister Urmas Paet.

«Talve ja külmade ilmade tuleku tõttu vajavad siiani põgenikekeskustes elavad lapsed erilist hoolitsust ja tuge,» ütles ta.

31. oktoobrist kuni 7. novembrini toimunud väikelastele riiete kogumise kampaania «Aita sinagi leida väikelapse jõulurõõm» käigus kutsusid lastekaitse liit ja välisministeerium eestimaalasi üles toetama Gruusia konfliktis kannatanud väikelapsi ning annetama nii uusi kui kasutatud riideid ja beebitarbeid kuni 2-aastastele väikelastele.

Annetada võis ka ühekordselt kasutatavaid mähkmeid ning kuni 2-aastastele mõeldud mänguasju.

Kampaania toimus viies Eesti linnas: Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis ja Rakveres. Üleskutsele abistada reageerisid eraldi ka mitmed lasteaiad, aga ka üks riigiasutus ja mitmed eraettevõtted, kes ise oma väikese kogumispunkti avasid. Samuti oli oma kohalik kogumispunkt väliministeeriumis.

Kokku 15 tonnist lasteriietest annetasid 13,5 tonni eestimaalased lastekaitse liidu kaudu ja 1,5 tonni ühendus Humana Estonia.

Lisaks riietele soetas välisministeerium ühe- ja mitmekordselt kasutatavaid mähkmeid erinevas vanuses lastele, lutipudeleid ning gruusiakeelsete siltidega varustatud laste purgitoitu ja rinnapiimaasendajat. Abisaadetis sisaldab ka Fazer Eesti annetatud T-särke.

Saadetise võtab kohapeal vastu Eesti saatkond Thbilisis. Abi jagamine kohapeal toimub koostöös Gruusia õpetajate ametiühingu, põgenikeministeeriumi, UNICEFi ja Gruusias tegutsevate mittetulundusühingutega.

Humanitaarabisaadetist rahastatakse valitsuse reservfondist Gruusia abistamiseks eraldatud vahenditest.

Välisministeerium ja lastekaitse liit tänavad südamest kõiki annetajaid ja lastekaitse liidu kogumispunktides töötanud vabatahtlikke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles