IMFi peaökonomist: finantskriisi halvim aeg ootab meid ees

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi peaökonomist Olivier Blanchard
IMFi peaökonomist Olivier Blanchard Foto: AP / Scanpix

Rahvusvahelise Valuutafondi peaökonomist Olivier Blanchardi sõnul muutub globaalne finantskriis üha hullemaks ja olukord enne 2010. aastat ei parane.


Blanchard hoiatas ajalehele Finanz und Wirtschaft antud intervjuus, et IMFil pole nii palju raha, et lahendada kõiki majandusprobleeme, vahendas AFP.

«Halvim on alles ees,» prognoosis ta ja lisas, et läheb palju aega enne, kui olukord normaliseerub.

IMFi ühe liidri sõnul ei hakka majandus enne 2010. aastat kosuma. Seejärel läheb veel aasta ja alles siis muutub majanduse situatsioon tavapäraseks.

Valuutafond lubas reedel aidata keerulisse olukorda sattunud Lätit. Varem on nad andunud laenu Islandile, Ungarile, Ukrainale, Serbiale ja Pakistanile.

Blanchard rääkis ajalehele, et IMF ei suuda lahendada kõiki rahandusraskusi, eriti likviidsuse probleeme. Fondil lihtsalt pole sadu miljardeid dollareid kusagilt võtta, nentis ta.

IMF on viimase kahe nädala jooksul kulutanud ära viiendiku oma 250 miljardi dollari suurusest tagavarast.

Valuutafondi peaökonomist soovitas keskpankadel tungivalt alandada intressimäärasid. Näiteks Šveitsi Pank kärpis neljapäeval üllatuslikult intresse ühe protsendipunkti võrra.

Riikide keskpangad peaksid Blanchardi sõnul tooma intressimäärasid nii lähedale nullile kui vähegi võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles