Obama sisustab kabineti veteranidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton
Hillary Clinton Foto: WENN

Presidendikampaania ajal USA poliitikasse uue hingamise tuua lubanud Barack Obama mehitab oma valitsuskabinetti veteranpoliitikutega.


Lähikondsete sõnul on Obama viimastel päevadel astunud konkreetseid samme oma administratsiooni võtmepositsioonide täitmiseks, mõistes, et peab kiiresti tõestama oma valmidust asuda kohe ametiaja alguses võitlema Ühendriike räsivate probleemidega.



Nii on Obamal ajakirjanduse väitel kavas USA välis- ja julgeolekupoliitika tippkohtadele paigutada end Washingtonis juba aastaid tõestanud poliitikud ja eksperdid. Näiteks on parimad šansid saada Obama riikliku julgeoleku nõunikuks NATO Euroopa vägede endisel ülemjuhatajal kindral James Jonesil.



Jones on kritiseerinud president George W. Bushi selle eest, et too pole piisavalt pööranud tähelepanu Afganistanile. President Toomas Hendrik Ilves tänas Eesti NATO-püüdlusi toetanud Jonesi mullu Kotkaristi I klassi teenetemärgiga.



Obama ootab ilmselt selle nädala lõpuni, enne kui oma lõpliku valiku teatavaks teeb. Sama käib ka kaua spekuleerimisteemaks olnud uudise kohta, et USA järgmiseks välisministriks tõuseb Hillary Clinton. Enne neljapäevast tänupüha ei tule meilt Clintoni kohta mingeid teateid, on Obama abid lubanud.



Kuigi ametlikult pole Clinton ametit veel vastu võtnud, on ta sõbrad juba ajakirjandusele tunnistanud, et New Yorgi senaator on valmis oma senatikohast loobuma.



Et endise visadusega juureldakse ka võimaluse üle, et Obama jätab ametisse praeguse kaitseministri Robert Gatesi, kujuneb uue presidendi julgeolekumeeskond vaatlejate hinnangul tsentristlikuks, kusjuures valikute tegemisel sai määravaks kandidaadi kogemus.


Obama administratsioonis majandusega tegelema hakkavad isikud tehakse teatavaks täna. Rahandusministriks tõuseb keskpanga New Yorgi haru juht Timothy Geithner, kaubandusministriks ilmselt New Mexico kuberner Bill Richardson.



Kui reedel levisid kuuldused, et just Geithner saab rahandusministeeriumi etteotsa, tõusis New Yorgi aktsiabörs kergendusest 6,5 protsendi võrra. Wall Streetil pankade päästeplaaniga lähedalt seotud olnud Geithnerit iseloomustatakse otsekohese pragmaatikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles