Efterklang tegi plaadi unistustest

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani värvikas nüüdismuusika kollektiiv Efterklang vallutab homme õhtul Von Krahli lava.
Taani värvikas nüüdismuusika kollektiiv Efterklang vallutab homme õhtul Von Krahli lava. Foto: promo

Jazz’n’Motionil esineb homme Von Krahlis Taani koloriitne nüüdismuusika kollektiiv Efterklang. Uue plaadi materjaliga astub üles ka kodumaine laulja ja lugude kirjutaja Eva Mitreikina.


Mitmepalgelise Efterklangi põhivokalist Casper Clausen aitab bändi mitmekihilist helikeelt ja taotlusi natuke paremini mõista.

Teie kollektiivi muusika kõlab ekstsentriliselt. On see taotluslik või tuleb lihtsalt ja loomulikult Efterklangi erinevatest isiksustest?


Meie lood pole kunagi üles ehitatud ümber põhivokalisti või mõne instrumendi. See tähendab, et kõik meie pillid ja hääled mängivad tavaliselt erinevaid rolle.

Harilikult ehitame oma meloodiate ja sõnade põhistruktuuri üles nii, et me ei tea isegi algul, milliseid pille me erinevates osades kasutama hakkame. Seda otsustame alles hiljem, kuhu ja kuidas milline instrumentatsioon parim on. See loobki mitmekesisuse ja just sellise arengu, mis meile meeldib. 

 Albumiga «Parades» töötas väga palju inimesi pika aja vältel. Kuidas kõlab tulemus te enda arust nüüd, pea aasta möödudes?


Nagu ütlesid, oli albumi valmissaamine tõesti pikk tee ja tohutu projekt. Ma ei usu, et keegi meist suudab sellele mõelda, meenutamata kogu seda pikka protsessi. Selle kõigega on muidugi seotud palju mälestusi. Igal juhul on see Efterklangi ajaloos suurimaid verstaposte. Minu jaoks kõlab «Parades» nagu suur skulptuur, mis koosneb unistustest ja ideedest.

On Efterklangil kontseptsioon, kuidas teie muusika mõjuma peaks, või sõltub see igast kuulajast eraldi?

Meile meeldib loomulikult rohkem see mõte, et muusika on rohkem struktuur kui mõni räägitav lugu või tulemus. Loomulikult on ülimalt meeldiv kuulda, kui erinevalt kuulajatele meie töö mõjub ja kuidas nad seda vastu võtavad. Kas nukralt või tujutõstvalt, roheliselt või kollaselt...

Kas teie muusikat hinnatakse rohkem põhjamaades või jõuab see kohale ka lõunapoolsetele inimestele? 

Väga globaalne kuulajaskond. Põhjapoolsed inimesed võivad olla muidugi lähemalt tuttavad meie väljendatavate tunnete põhiolemusega. Teisest küljest arvan, et paljud inimesed maailma eri osades peavad meie eksootilise kõlaga muusikat üsna erinevaks sellest, mida nad on enamasti harjunud kuulama.

Kuhu Efterklang edasi liigub? On see selgeks mõeldud või soovite esmalt kontserdituuri lõpetada?

Mingi aimdus on, selline õrn idee selles osas, kuhu ja kuidas edasi minna. Oleme andnud möödunud aasta jooksul palju kontserte ja oleme oma muusikast palju õppinud. Eriti seda, kuidas muusikat inimesteni viia. Järgmine kord püüamegi tuua muusika enne plaadistamist publiku ette. Seega saab järgmise plaadi loomine eelmisest märksa teistsugusem, aga muutused meile meeldivadki! Samuti meeldib uuendada meie kõla ja muusikat.

KONTSERT
Jazz’ n’ Motion

26. novembril
Tallinnas Von Krahlis
21:30 Eva Mitreikina
22:15 Efterklang 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles