Eesti sõdurid Afganistanis liiguvad tulipunkti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid Afganistanis.
Eesti sõdurid Afganistanis. Foto: Kaitsejõudude peastaap

Briti väejuhatus suunab Helmandi provintsis teenivad Eesti sõdurid ilmselt mõne kuu pärast ümber lahingute tulipunkti provintsi keskosas, sest eestlased on praeguses asukohas vaenlaste  ridu edukalt harvendanud.


Mõne nädala eest korraldas Helmandi provintsis Now Zadi asulas paiknev Eesti jalaväekompanii koos Ameerika kompaniiga eduka rünnaku läheduses asuvate Talibani võitlejate kaitsepositsioonide vastu.



Õhulöökide ja eestlaste miinipildujatulega toetatud koalitsiooniväed tapsid või haavasid Eesti Afganistani kontingendi ülema kolonelleitnant Sten Reimanni sõnul paarkümmend Talibani võitlejat.



Eestlaste edukad rünnakud


Selliseid edukaid operatsioone on eestlased koos USA merejalaväelastega viimasel ajal sageli korraldanud ja see võib olla põhjus, miks on Talibani rünnakud Now Zadis märgatavalt vähenenud.



Reimann lausus, et Talibanil võtab koalitsioonivägede tekitatud kaotustest toibumine aega, kuigi samas võib rünnakute raevukus olla langenud ka seetõttu, et vaenlane tegutseb praegu rohkem Helmandi provintsi keskosas, kus asuvad selle pealinn Lashkar Gah ning moonikasvatuseks sobivad põllumaad.



Saaks trumbi välja käia


Tõenäoliselt kolib kompanii liitlasvägede baasi Camp Bastion, kus sõdurite elamistingimused on palju paremad kui Now Zadis. Kuna Camp Bastionis ei pea eestlased enam tegelema laagri valve ja muude olmetoimingutega, saavad nad täielikult sõjalistele operatsioonidele pühenduda.



Need operatsioonid viivad kompanii mitmeks päevaks baasist välja. Brittide hinnangul on eestlaste tugevus Pasi soomukite liikuvus, ent Now Zadis täidetavad ülesanded ei võimalda seda trumpi ära kasutada.



Afganistani kontingendi teabeohvitseri Agu Karelsohni sõnul on julgeolek Now Zadi ümbruses viimase paari kuu jooksul paranenud. Sellele viitab ka asjaolu, et kohalikud elanikud julgevad Eesti sõduritega suhelda ega pelga enam Talibani võitlejate kättemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles