Baskin teatrist loobuda veel ei kavatse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eino Baskin
Eino Baskin Foto: Kalev Lilleorg / Naisteleht

Eino Baskin on korduvalt tõestanud, et ka teated tema teatri surmast on ennatlikud, kuid oktoobri alguses pandi teatrikorüfee tulevik jälle küsimärgi alla.


Eesti ja Nõukogude Liidu lavadel kokku ligi 6000 etenduses oma kullaproovi kinnistanud Eino Baskini elus on kaks tähtsat asja - tervis ja teater. Kuniks ühte veel vähegi jätkub, Eesti huumori ja estraadi grand old man teisest ei loobu, vahendas saade «Pealtnägija».

Pea iga päev on ta Salme kultuurikeskuses endanimelise teatri proovis, et tuua juba ülejärgmise nädala lõpus publiku ette uus tükk.

1980. aastal Vanalinnastuudio asutanud Baskinist sai selle institutsiooni sünonüüm. Pärast aastaid kestnud oma maja otsinguid maanduti vanas poliitharidusmajas Sakala tänaval, kuid kui maestro 2000. aastal teatri ohjad oma pojale Roman Baskinile üle andis, hakkasid asjad kiiva kiskuma.

Pärast mitme juhi edutuid kunstilisi ja majanduslikke saneerimiskatseid, otsustati 2004. aastal legendaarne kuid väidetavasti kaelani võlgades Vanalinnastuudio sulgeda. Uudis ligi 30 trupiliikme koondamisest tehti teatevaks päev pärast Eino Baskini 75. juubelit.

«Me tulime kokku ja ma nängin, et pisarad olid silmas inimestel. See oli nii ootamatu, üleöö. 75. aasta juubelit peeti 17. juunil ja järgmisel hommikul olid nad kõik tänaval. Seal peeti kõnesid mulle, räägiti kõik, ülistati seda nii teatrit kui ka mind juubeli päeval ja järgmisel päeval oli «Nägemist», rääkis Baskin.

Sakala tänaval toimunud võimuvahetusse suhtub Baskin siiani mõrult. Selle asemel, et lasta oma näitlejatel manduda hambapastareklaamide lugemiseni, otsustas Baskin 75-aastasena alustada nullist.

Koos meelelahutusärimees Arne Valmisega asutati uus iseseisev ettevõte - Vana Baskini Teater.

«Teate milles on asi - praegusel ajal kui näitleja jääb tööta ja ütleb, et ta läheb vabakutseliseks - see on ainult jutt. Vabakutseliseks praegu võib minna ainult see näitleja, kes on populaarne ja kellel on nimi taga, aga kui palju on neid, võib-olla kümneid, kahekümneid, kolmekümneid, kes praegu käivad mu juures vahetevahel mängimas ja kes on täiesti ilma rahata,» ütles Baskin.

Numbrid näitavad, et Vana Baskini teater on eriti popp provintsis. 2007. aastal anti 226 etendust ligi 57 000-le vaatajale, kellest ligi pool kogunes maal. Baskini trupp andis väljaspool teatrilinnu ligi 100 etendust enam kui ükski teine elukutseline teater. Väikekohtades on saal paksult rahvast täis.

«Need inimesed on tänulikud ja mispärast me peaksime loobuma? Muidugi praegu on olukord teistsugune. Praegu seoses sellega, et on Kultuuriministeerium loobunud igasugustest toetustest. Iga teater saab ju mingisugust toetust - Estonia miljonites, Draamateater ka ütleme seal, NO teater ja endine Vanalinnastuudio vist kui ma ei eksi, kas 10 või 11 miljonit. Me saime 860 000, no katsuge sellega ära elada,» ütles Baskin.

«Alguses minister ütles arvatavasti ära, et teatritele ei maksta midagi ja siis oli koosolek, kus ma ise olin, kus ta ütles «Mina pesen käe puhtaks ja moodustasin komisjoni ja komisjon määrab, kellele anda, kellele mitte»,» rääkis Baskin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles