Rainer Nõlvak: suutsime midagi praktilist ära teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Teeme ära 2008» kampaania eestvedaja Rainer Nõlvak sai eile rahvastikuministrilt kätte tänavuse aasta kodaniku tiitli. Pildil on Nõlvak (paremal) koos kaaslase Astrid Böningiga.
«Teeme ära 2008» kampaania eestvedaja Rainer Nõlvak sai eile rahvastikuministrilt kätte tänavuse aasta kodaniku tiitli. Pildil on Nõlvak (paremal) koos kaaslase Astrid Böningiga. Foto: Priit Simson

Mingil hetkel eelmisel sügisel tundis aasta kodanikuks valitud ja «Teeme ära» prügikoristuskampaania eestvedaja Rainer Nõlvak jõuetut viha – laga oli siin ja seal. Keegi pidi prügi ära koristama.


Kuidas suhtute aasta kodaniku tiitlisse? Kas «Teeme ära», millega 621 korraldajat ja 50 000 vabatahtlikku hakkama said, on teie arvates aasta tegu?


Jah, minu arvates oli küll. Mulle lisas see lootust, et saame hakkama tõsiste asjadega, mille üle võime uhkust tunda. Meil on olemas ühised üritused, nagu tantsu- ja laulupidu, nüüd suutsime ühiselt ka midagi praktilist korda saata.



Mulle tundus, et inimestel muutus prügi maha viskamine juba harjumuseks, ja see pidi muutuma.



Mis oli kampaania edu võti?


Mitmed asjad langesid kokku. Esiteks see, et laga oli palju ja see häiris juba kõiki. Edu oli inimeste südames olemas, vaja oli ainult kampa, kes sellega viitsiks mässata.



Käsi südamel, võite ise vanduda, et ei ole kunagi tahtlikult prügi maha visanud?


Kui olin 18-aastane, siis tegin küll sigadusi, näiteks kunagi loopisin pudeliga Lenini monumenti, kuna ta kuidagi seisis mul tee peal ees.



Õunasüdame olen kraavi visanud, aga tahtlikult, et ma ei viitsiks prahti prügikasti visata, nii ei ole olnud.



Mis toimub veel seoses «Teeme ära 2008» kampaaniaga?


Prügi on antud jäätmekäitlejatele üle ning praegu on kolm või neli kohta, kus käib prügi sorteerimine. Aga tsiviilmaailmast on kõik prügi ära koristatud.



On teil plaan samasugune kampaania järgmisel aastal uuesti korraldada?


Jah, on küll. Aga plaan on veel natuke toores, et sellest rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles