Ministeerium prognoosib 3,5-protsendilist majanduslangust

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi hoone Tallinnas.
Rahandusministeeriumi hoone Tallinnas. Foto: Marina Puškar

Rahandusministeeriumi sügisese prognoosi kohaselt jätkub majanduslangus ka 2009. aastal ning ulatub sisenõudluse vähenemise tõttu 3,5 protsendini, suvel porgnoosis ministeerium veel 2,6 protsendi suurust kasvu



Tuleva aasta inflatsiooniks kujuneb samuti eelkõige sisenõudluse vähenemise tõttu 4,2 protsenti, teatas ministeerium. Varasem prognoos oli 6 protsenti.


Rahandusminister Ivari Padari sõnul langeb lähiajal ära meie senine peamine takistus eurotsooniga liitumisel ehk kõrge inflatsioon, kuna majanduse langusfaasiga raugeb ka hinnatõus.

«Praegune keeruline aeg annab meile seega ideaalse võimaluse liikuda eurol põhineva Euroopa majandusruumi poole. See omakorda aga aitaks kaasa Eesti veelgi usaldusväärsemate ja atraktiivsemate majanduspartnerite nimekirja lisada,» lisas Padar.

Täna tutvustab rahandusministeerium valitsuskabinetile uuendatud konvergentsiprogrammi ehk eurotsooniga liitumise valmidust hindavat ülevaadet ning sügisest majandusprognoosi.

Nagu ka teised ELi riigid, annab Eesti iga aasta lõpus ülevaate Maastrichti konvergentsikriteeriumide täitmisest. Konvergentsiprogrammis tuuakse välja Eesti hetkeolukord eurotsooni pääsemise kriteeriumidele vastamisel ning edasised arenguplaanid.

Konvergentsiprogrammi annab Eesti Euroopa Komisjonile üle detsembri alguses. Liikmesriikide stabiilsus- ja konvergentsiprogrammide hindamine toimub 2008. aasta lõpus ning 2009. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles