Gruusia endise suursaadiku sõnul alustas sõda Gruusia

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erosi Kitsmarišvili.
Erosi Kitsmarišvili. Foto: AFP / Scanpix

Endine Gruusia suursaadik Venemaal Erosi Kitsmarišvili on arvamusel, et augustikuist sõjalist konflikti separatistlikus Lõuna-Osseetias alustas Gruusia.


«Venemaa oli selleks sõjaks valmis, kuid Gruusia juhtkond alustas sõjalist aktsiooni esimesena,» ütles augustikriisi tagamaade selgitamiseks moodustatud parlamendikomisjoni ees tunnistusi andnud Kitsmarišvili, pälvides seejuures saadikute pahameele, vahendas BBC News.

Tema sõnul pärineb tema info «Gruusia kõrgetelt sõjaväelastelt».

Varem on Kitsmarišvili teatanud, et Gruusia juhtkond valmistas selle aasta aprillis ette sõjalist operatsiooni Abhaasias, kaasates sellesse ka Iisraeli armee instruktoreid. Samuti väitis diplomaat, et Gruusia kaalus juba 2004. aastal Lõuna-Osseetia ründamist.

Kitsmarišvili on tuntud president Mihheil Saakašvili kritiseerija, kuid eriti teravaks muutusid tema rünnakud pärast seda, kui riigipea otsustas ta Venemaalt tagasi kutsuda.

Diplomaadi kinnitusel vestles ta märtsis Saakašviliga, kes teavitas teda plaanidest kasutada separatistlikus Abhaasias sõjalist jõudu. Saakašvili olevat lubanud, et augustis viiakse Gruusia pealinn üle Suhhumisse.

Mõned parlamendikomisjoni liikmed nimetasid Kitsmarišvili kommentaare «häbituks» ja «vastutustundetuks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles