Britid kaaluvad riskantset maksukava

Arko Olesk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia jahtuv majandus on viinud riigi ühe vanima kaubamajaketi Wool-worths pankroti äärele. Firma võlad on kasvanud nii suureks, et analüütikud ennustavad selle tegevuse peatset lõppu.
Suurbritannia jahtuv majandus on viinud riigi ühe vanima kaubamajaketi Wool-worths pankroti äärele. Firma võlad on kasvanud nii suureks, et analüütikud ennustavad selle tegevuse peatset lõppu. Foto: UPPA/SCANPIX

Kõigepealt langetada makse, et majanduslangusest välja rabeleda, seejärel neid tõsta, et lappida tekkinud hiiglaslikud eelarveaugud – selline on Briti valitsuse plaan lähiaastateks.


Nagu USA presidendiks valitud Barack Obama, usub ka Suur-britannia peaminister Gordon Brown, et üleilmsest finantskriisist tekkinud majanduslanguse vastu tuleb astuda riikliku kulutamisprogrammiga.

Nädala alguses välja kuulutatud kava majanduslanguse leevendamiseks näeb ette käibemaksu vähendamist järgmiseks 13 kuuks 17,5 protsendilt 15 protsendile, lisaks ka maksusoodustusi, õhutamaks tarbimist, ning miljardite naelade kulutamist riiklikele infrastruktuuriprojektidele.

Riigivõlg kasvab


Rahandusminister Alistair Darlingi hinnangul peaks meetmed riigi majanduse järgmise aasta teiseks pooleks taas tõusule pöörama, mille järel läheb käiku plaani teine etapp – säästupoliitika ja maksutõusud jõukamatele kodanikele, et vahepealse aja võlad kinni maksta.

«Need on erakorralised ajad, mis nõuavad erakorralisi meetmeid,» põhjendas Brown.
«Olen kindel, et majanduslangus on [tänu tutvustatud meetmetele] väiksem ja lühem,» ütles Darling. «Kui me ei teeks midagi, läheks see riigile pikas plaanis kallimaks.»

Tutvustatud kavaga heidab Brown kõrvale mitmed rahandus- ja maksupoliitika põhimõtted, mille ta ise 11 aasta eest rahandusministriks saades kehtestas ja mis suunasid Tööpartei uuele kursile. Nende seas oli lubadus jätta muutmata tulumaksu ülemine määr ja hoida riigivõlg alla 40 protsendi sisemajanduse kogutoodangust.

Mõlemast on leiboristid nüüd loobunud. 2011. aastast peavad need, kelle aastasissetulek on rohkem kui 150 000 naela (2,8 miljoni krooni) maksma tulumaksuna 45 protsenti oma sissetulekust senise 40 asemel.

Järgmise paari aasta soodustuste ja kulude katteks laenab riik aga rekordsummasid, järgmisel aastal näiteks 118 miljardit naela (2,2 triljonit krooni). Kokku kerkib Suurbritannia riigivõlg lähiaastatel hinnanguliselt kuni triljoni naelani (18,6 triljoni kroonini), moodustades
60 protsenti SKTst.

Konservatiivide kriitika


Darling lubas, et 2015. aastaks ollakse tagasi sealmaal, kus laenusummasid kasutatakse ainult investeeringute rahastamiseks – veel üks Browni põhimõte, mis ajutiselt üle parda heidetakse.

«Brown pakub ajutisi maksulangusi, mille britid peavad kinni maksma püsivate maksutõusudega,» ütles oma parlamendisõnavõtus opositsiooniliste konservatiivide varirahandusminister George Osbourne. «Riigivõlg kahekordistub ja tulevik on minevikuvigade väljalunastamiseks panti pandud.»

Konservatiivid peavad liiga roosiliseks rahandusministeeriumi prognoosi, et langus lakkab järgmise aasta teiseks pooleks ning süüdistab valitsust selles, et nende välja käidud arvud ei klapi. Seetõttu peavad nad tõenäoliseks, et valitsus plaanib veel varjatud maksutõuse.

Opositsioonipartei haaras mõnuga kinni lekkinud paberist, mille järgi arutas valitsus ühe võimalusena ka käibemaksu määra tõstmist 18,5 protsendile, kui välja kuulutatud soodustuste aeg läbi saab.

2011. aastal jõustub ka poole protsendipunkti suuruse sotsiaalmaksu tõus neile, kelle aastasissetulek ületab 20 000 naela (370 000 krooni). Koosmõjus muudatustega maksuvaba tulu määras tähendab see aga, et reaalselt rohkem peavad maksma hakkama need, kelle aastasissetulek on poole suurem.

Vaatlejate sõnul võtab valitsus suure riski, lootes majanduse taastumist 2010. aasta alguseks. Tolle aasta kevad on viimane aeg järgmiste üldvalimiste jaoks, ning kui valitud kava pole mõju avaldanud, annab see opositsioonile võimsa relva valimiskampaaniaks.

Briti valitsuse Meetmed
Leiboristide lähiaastate kava
Kohesed tegevused:


•    Käibemaksu alandamine 17,5 protsendilt 15 protsendile järgneva 13 kuu jooksul
•    Lapsetoetuse tõstmine 370 krooni võrra
•    Pensionitõus ja ühekordne pensionilisa jõuludeks (1100 krooni)
•    Maksuvaba tulu tõstmine 2400 krooni võrra
•    Riiklike infrastruktuuriprojektide elluviimine kiirendatud korras
•    Automaksu kehtestamise edasilükkamine
•    Suurem bensiini-, tubaka- ja alkoholiaktsiis
•    Riigi rekordiline laenamine eelarveaukude katteks
•    Suurem maks pikamaalendudele

Alates 2010 või 2011:
•    Sotsiaalmaksu tõus 370 000 kroonist suurema aastapalgaga inimestele
•    Tulumaksumäära tõus vähemalt 2,8-miljonilise aastapalgaga kodanikele
•    Väiksem maksuvaba tulu määr suuremapalgalistele
•    Avalike kulude oluline kärpimine
Allikad: Daily Telegraph, The Guardian

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles