Teatrid katavad vähenevaid toetusi piletihinna tõusuga

Eva Kübar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elve Täht (paremal) ostis laupäeval Eesti Draamateatri piletikassa klienditeenindajalt Lea Rennikult pääsmed veebruaris Jõhvis toimuvale «Uinuva kaunitari» etendusele. Tähe sõnul tuleb teatripiletid alati varakult ära osta, sest muidu võib neist ilma jääda.
Elve Täht (paremal) ostis laupäeval Eesti Draamateatri piletikassa klienditeenindajalt Lea Rennikult pääsmed veebruaris Jõhvis toimuvale «Uinuva kaunitari» etendusele. Tähe sõnul tuleb teatripiletid alati varakult ära osta, sest muidu võib neist ilma jääda. Foto: Liis Treimann

Hiljemalt uuest aastast tõstavad kõik teatrid oma piletihindu, mõned on teinud seda juba praegu. Kõige enam kallineb Tallinna Linnateatri pilet.


Teatrite 8,22 protsendi suuruse eelarvekärpe tõttu 2009. aastal ja üldise majanduslanguse tagajärjel tuleb alates jaanuarist ühe teatripileti eest välja käia keskmiselt 15–25 krooni rohkem kui sel aastal. Tallinna Linnateater, Teater NO99 ning Eesti Draamateater tõstsid piletite hindu juba selle aasta lõpus.

Juhul kui riik otsustab ka mitte kompenseerida 13-protsendist käibemaksu vahet, mis tekib teatripiletite käibemaksu tõstmisest 5 protsendilt 18-le, võib teatrinautimine veelgi kallimaks minna.

Kõige enam, 55 krooni võrra ehk 220 kroonilt 275-le kallines alates 1. detsembrist mängitavatele etendustele (piletid läksid müüki 1. novembril) Tallinna Linnateatri pilet. Linnateatri direktori Raivo Põldmaa sõnul oligi nende taktika korraga rohkem hinda tõsta, et teatrikülastaja emotsionaalselt vähem kannataks.

«Teatripileti hind on nagu maks, millega ei tohi pidevalt tõmmelda. Seetõttu tegime julge otsuse korraga rohkem tõsta,» märkis Põldmaa. 55-kroonine hinnatõus annab tema sõnul teatrile nüüd aastas juurde miljon krooni tulu.

Esimesed uue hinnaga piletid on müüdud ning Põldmaa sõnul ei olnud avakuul märgata, et inimesed kallima pileti tõttu vähem ostnud oleksid – detsembrikuu etendused müüdi 1. novembri hommikul taas poole tunniga läbi, nagu sellel teatril on kombeks.

Novembri algusest kergitas 25 krooni võrra oma pileti maksumust ka Teater NO99. Teatri tegevjuht Kaarel Oja ütles, et publiku huvi etenduste vastu pole hinnatõus kahandanud ning saalid on endiselt täis.

Sama palju, 25 krooni kallines alates 1. detsembrist ka Eesti Draamatetri pilet. Teatri kommunikatsioonijuhi Tanel Tomsoni sõnul oli hinnatõusu peamiseks põhjuseks eelarvekärbe järsult suurenenud kütte- ja muude kulude juures.

Riikliku toetuse vähenemise ja elu kallinemise tõttu tõstab ka Vanemuise teater järgmise aasta algusest piletihinda kümne krooni võrra. Kui aga riik otsustab piletihindade käibemaksu mitte kompenseerida, kallineb pilet ilmselt veelgi.

«Ühe vitsaga löömist ei tule. Näiteks lastelavastuste puhul on soov hoida piletihinnad võimalikult madalad,» rääkis Vanemuise kommunikatsioonijuht Tambet Kaugema.

Piletihinda plaanivad uuest aastast tõsta ka Endla ja Ugala, vastavalt 30 ja 20 krooni võrra. Rakvere Teatri dramaturg Anne-Ly Sova märkis, et tõenäoliselt tõusevad aasta algul ka nende piletihinnad.

Eesti Nuku- ja Noorsooteater, Vene Teater ja Kuressaare Linnateater teatasid, et ei plaani kindlasti piletihinda tõsta. Nukuteatri direktor Meelis Pai avaldas lootust, et riik kompenseerib 13-protsendise käibemaksu vahe, nagu lubatud, ning ei pea seetõttu piletihindade tõstmist vajalikuks.

Käibemaksu vahe kompenseerimisele loodab ka Rahvus-ooper Estonia, ent kui seda ei tule, siis võib tulla kõne alla ka piletihindade tõus. Arendusdirektori Toomas Türnpuu sõnul on aga sel juhul tõsine küsimus, millal hinda tõsta. «Piletid on müügis hooaja lõpuni ja vahepealne hinnatõus võib mõjuda teatri mainele kahjustavalt. Otsust hinnatõusu kohta ei ole veel tehtud,» sõnas ta.

Samuti lisas Türnpuu, et Estoniat võib ees oodata uus koondamiste laine. «Sellel aastal kaotas Rahvusooper Estonia oma struktuurist juba 58 ametikohta ning koondas üle 30 töötaja. Töömahu vähenemisel ootab sügisel teatrit ees uus koondamiste laine,» lausus ta.

Et kompenseerida teatritele ja ka suurematele kontserdiasutustele käibemaksu tõusu vahe 13 protsenti, oleks riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimehe  Indrek Saare sõnul vaja 30 miljonit krooni. Kas selleks vahendeid leidub või mitte, otsustatakse parlamendis hiljemalt 10. detsembril, kui toimub riigieelarve kolmas lugemine.

Hinnatõusud teatrites

Teater    Endine piletihind    Uus piletihind
Tallinna Linnateater    220    275
Eesti Draamateater    200    225
Teater NO99    200    225
Endla    170    200
Ugala    ca 140–150    ca 150–160
Vanemuine    60–245    lisandub 10 krooni
Allikas: teatrite kodulehed, hinnad Eesti kroonides

Kommentaar

Evelin Tiitsaar

riigiametnik


Olen sel aastal teatris käinud 11 korda. Mulle tundub küll, et ega see 10–55-kroonine hinnatõus minu teatriskäimise sagedust ilmselt ei muuda.



Piletihinnast suuremateks takistusteks on ikka sobiva aja leidmine ja piletite kättesaadavus, kas või Tallinna Linnateatri lavastuste puhul. Näiteks 1. septembril olin kell 11 kassa juures, et saada pileteid «Nõksule» ja 11.04 polnud nendele etendustele enam kohti. Seevastu sain pileti etendusele «Päike soojem, taevas sinisem», mis oli lõppkokkuvõttes ka päris hea.


Ma ei oska isegi öelda, kui suur see hinnatõus peaks olema, et jätaksin teatrisse minemata. Ma arvan, et pigem jääks selle arvel ehk mõni raamat ostmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles