Pangaga sarnase domeeni registreerimine tõi kohtuasja

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebilehe sisu on kohtumenetluse tõttu maha võetud.
Veebilehe sisu on kohtumenetluse tõttu maha võetud. Foto: swedpank.ee

Kinnisvaraärimees nimega Dmitri Shabelski registreeris ligi kolm aastat tagasi Swedbanki kodulehe aadressiga pea äravahetamiseni sarnase domeeninime swedpank.ee ning kuigi pangal kulus sellele jälile jõudmiseks palju aega, on see nüüdseks päädinud kohtuasjaga.


Tarbija24.ee sai mõni aeg tagasi teada, et vaatamata olemasolevale panga kodulehe aadressile www.swedbank.ee on keegi registreerinud domeeninime swedpank.ee.

Kõnealusel aadressil avaneb veebileht, kus ilutseb kaks kinnisvaraga seotud reklaami: üks kinnisvaraportaali ja teine ühe konkreetse arendusprojekti oma. Mingit seost Swebanki ega pangandusega laiemalt ei paista sel veebilehel olevat.

Eesti Hariduse ja Teaduse Andmesidevõrgu (EENet) .ee alamdomeeni otsingust selgub, et swedpank.ee on registreeritud Koidu Maja OÜ nimele ja kontaktisikuks on Dmitri Shabelski.

Swedpank.ee lehel reklaamitud kinnisvaraportaali foorumist saab lugeda, et Shabelski on 24-aastane ja kinnisvaraga tegelenud juba 4 aastat.

Tarbija24.ee küsimustele veebilehe otstarbe ja domeenime seotuse kohta firma tegevusega vastas Shabelski, et asi on praegu kohtus ja seetõttu ei saa ta seda kommenteerida.

Miks on aga veebilehel üleval erinevad reklaamid, kui asi on kohtus? «See ei ole reklaam. Need on ainult lingid meie firma teise projekti veebilehe, kui Swedpank.ee on menetluse ajaks maha võetud,» väitis Shabelski.

EENeti andmetel registreeriti domeeninimi swedpank.ee 17. märtsil 2006. Tõsi küll, tollal ei olnud Eestis veel Swedbanki-nimelist panka olemas. Kuni tänavuse sügiseni oli meil Hansapank, kuid selle emafirmaks oli juba kolm aastat tagasi Rootsi Swedbank.

Maria Ristkok EENetist ütles, et domeeni registreerimata jätmiseks polnud neil alust, kuna domeeninimel ei ole kaubamärgi staatust.

«Domeen on kombinatsioon tähtedest ja numbritest, mis identifitseerib domeenikasutaja haldusala internetis ja millel ei ole sisulist tähendust. Seega ka vaid ühe tähemärgi erinevus määrab domeeninime,» märkis Ristkok.

Samas ei ole tema sõnul ei Eesti patendiregistris ega Euroopa Liidu kaubamärgiregistris kaubamärki nimega Swedpank registreeritud.

Swedbanki Rootsi pressiesindaja Anna Sundblad kinnitas Tarbija24.ee'le, et pank sai kõnealuse domeeni olemasolust teada umbes aasta tagasi. «Praegu menetleme asja oma advokaatide kaudu. Kuna menetlus käib, ei ole me valmis seda rohkem kommenteerima,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles