Metskult rappis jahimeest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rallisõitjast jahimees Ago Ahu (paremalt) ja tema jahikaaslased Raivo Kaseorg, laika Batka, Tarmo Kaseorg ja Ervin Juht ühel varasemal jahilkäigul. Tookord kütitu alistus vastupanuta ja mehi ründama ei kippunud.
Rallisõitjast jahimees Ago Ahu (paremalt) ja tema jahikaaslased Raivo Kaseorg, laika Batka, Tarmo Kaseorg ja Ervin Juht ühel varasemal jahilkäigul. Tookord kütitu alistus vastupanuta ja mehi ründama ei kippunud. Foto: Erakogu

Vaid ühe nädala jooksul juhtus Eestis kolm jahiõnnetust, kus hukkus kaks meest ning üks jahiline, rallisõitjana tuntust kogunud Ago Ahu sattus haiglasse.


Kolmest õnnetusest kõige õnnelikum juhtus laupäeval Tallinna lähistel Harku vallas Humala küla juures, kus paarkümmend jahimeest küttis metssigu. Sihikule jäi hiigelsuur kult, kes sai tabamuse abaluu taha ning kukkus tihedasse põõsastikku, kuhu kaks jahimeest haavatud looma otsima suundusid.



«Kõndisin teise mehe selja taga, järsku hüppas tema kõrvale ning järgmine pilt oli – siga otse minu ees. Sain veel käed ette panna ja järgmisel hetkel olin pikali maas. Käe lõhkus ära, siis ka jala,» meenutas Ago Ahu laupäeva pärastlõunaseid sündmusi metsas.



«Oleks võinud palju hullemini minna,» märkis mees eile õhtul, kui tuli järjekordselt arsti juurest viga saanud jalga sidumast. «Parema jala reielihases on 15–20-sentimeetrine haav, jalg on lahases ja valutab. Käe vigastus on väike.»



Hullemast päästis Ahu jahikaaslase, Vääna jahiseltsi juhatuse liikme Aivar Kikase täpne lask, mis kuldi elupäevad lõpetas. «Tegu oli väga suure loomaga, nii 250 kilo ringis. Teda näinud Vääna jahiseltsi mehed ütlesid, et pole nii suurt looma varem kohanudki,» märkis Kikas, kelle sõnul ulatus kult neljal jalal seistes keskmist kasvu mehele vöökohast kõrgemale.



«Eks me oleks pidanud valvsamad olema,» raputas kogenud jahimees endale tuhka pähe.



«Kõik käis vaid mõne sekundiga. Mina läksin ees, Ago tuli paar sammu järel, põõsastik oli tihe. Järsku – otse nina ees seakisa. Mina jõudsin kõrvale hüpata, tema mitte,» jutustas Kikas. «Siga tuli otse peale, lükkas mehe pikali ja hakkas tuuseldama. Alguses ei saanud tulistada ka, inimene ju sealsamas, siis tõmbas siga õnneks korraks eemale, minu poole. Aga alles kolmas lask võttis ta maha.»



Ahu on tänaseks haiglast kodus ja jalg paraneb. «Ei ole viga,» märkis ta enesetunde kohta. Suurest metskuldist valmistas lihakombinaat vorsti.



Samal laupäeval, 29. novembril vaid kolmveerand tundi hiljem kui eelmainitud sündmused juhtus traagiline jahiõnnetus Raplamaal Juuru vallas Härgla küla lähedal, kus neli eestlast ja kaks soomlast samuti metssigu küttisid.



Mingil põhjusel tabas ühe soomlase metssea suunas tulistatud kuul hoopis teist soomlasest jahilist ning 1955. aastal sündinud mees suri sündmuskohal veel enne kiirabi tulekut.


Lääne ringkonnaprokuratuur alustas juhtunu osas menetlust ettevaatamatusest surma põhjustamise paragrahvi järgi.



«Kahtlustatav ei eitanud, et on kannatanu surma põhjustanud, samas ta kinnitab, et tema asukohast tulistades poleks ta kuidagi saanud tabada teist inimest ja kuul pidi rikošetina lendama,» nentis ringkonnaprokurör Aarne Pruus, kelle sõnul oli tegu staažikate jahimeestega.



Nädal varem laupäeval juhtus jahiõnnetus ka Saaremaal Salme vallas, kus 60-aastane jahimees lasi end kogemata ise maha, kui tema relv autosse paigutamisel lahti läks. Mees suri sündmuskohal.



Soomlastega juhtunu pole aga esimene tänavune jahiõnnetus, kus osalisteks välismaalased. Kuu aega tagasi tulistas Pärnumaal Varbla vallas siinmail kütirõõme nautinud itaallane kogemata haavlilaengu näkku omaenese pojale. 1977. aastal sündinud noormees sai raskeid silmavigastusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles