Kumu etteotsa läheb Anu Liivak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Liivak
Anu Liivak Foto: Peeter Langovits

Jaanuarist Kumu direktrissina tööle asuv Anu Liivak, kes seni töötanud Soomes Retretti Kunstikeskuse tegevdirektorina, leiab, et meie esindusmuuseumi üks siht peaks olema köita publikut väljaspool Eestit ning selleks tuleks korraldada suuri rahvusvahelisi näitusi ja sünd­musi.


«Just rahvusvaheliselt võiks muuseum mainet veelgi kasvatada,» ütles Liivak. 



Et ühest küljest raskendab suurte plaanide tegemist üldine nigel majandusseis ja teisalt hakkab uudsusevõlu kaduma, võib publikuhuvi Eestis kahanema hakata, hindab Liivak peamiseks väljakutseks külastajahulga säilitamist.



Liivak püüab masse


Täpseid plaane ta veel välja käia ei taha, ent midagi siiski. «Tähtis on luua põhjalikult läbi mõeldud rahvusvahelist ja kohalikku miksiv näituseprogramm, millel oleks ka väljaspool Eestit kaalu,» rääkis Liivak.



Samas rõhutas ta vajadust leida innovatiivseid teid kunstisõprade teavitamiseks. Kehvema finantsolukorra paratamatus on, et nii palju näitusi enam avada ei saa, kuid need, milleks raha on, tuleks viia masside huviorbiiti. «Tahaks, et iga tegemine, millele muuseum on kulutanud, kajastuks kunstielus sündmusena,» selgitas Liivak.



Helme alustab nagu Kumus


Ametist lahkuv Kumu direktriss Sirje Helme, kes uuest aastast asub tööle Eesti Kunstimuuseumi peadirektorina, soovis oma ametialasele järglasele kahte asja. «Esiteks meeletult kirge, kirge oma eriala vastu, kirge olla valmis iga päev uue asjaga alustama.


Teiseks: kannatlikkust. Riigiasutused ei toimi alati nii kiiresti, nagu sa tahaksid.»



EKMi juhi kohale lubas Helme kaasa võtta põhimõtted, millega Kumu loomist alustati – aktiivsus, vaatajakesksus, avatus. Elav kunst.



Inimesi lahti laskma ei pea, ütles ta vastuseks küsimusele majandusolukorra kohta, kuid mõni asi on vaja siiski külmutada. Mis täpselt, sellest Helme veel rääkida ei saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles