OSCE ühisavaldust erimeelsuste tõttu ei sündinud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE välisministrite nõukogu Helsingis.
OSCE välisministrite nõukogu Helsingis. Foto: AFP / Scanpix

Soome pingutustest hoolimata ei suudetud eile ja täna Helsingis toimunud OSCE välisministrite kohtumisel kokku leppida organisatsiooni ühisavalduses.


 

 

Venemaa, USA ja ELi nägemused olid lihtsalt liiga kaugel üksteisest ning ühist sõnastust tekstile ei olnud võimalik leida, selgitasid arenguid jälginud diplomaadid Helsingin Sanomatele. Moskva lootus suurest julgeolekutippkohtumisest võib selle ebaõnnestumise tõttu lükkuda nüüd kaugele tulevikku.

Soome peaminister Matti Vanhanen kohtus veel viimasel hetkel Vene välisministri Sergei Lavroviga, kuid sellest tulu ei tõusnud. Seejärel vestles Lavroviga veel ka Stubb, ent seegi olukorda muutust ei toonud. Lõpuspurt ei päästnud Soome taotlusi ühisavaldusest, võttis üks allikas asja kokku.

Gruusia sõja tõttu sõlme läinud suhteid Venemaa ja lääne vahel üritati eelnevate nõupidamiste käigus lahti harutada, kuid soomlaste peaeesmärgiks olnud ühisavalduse said lisaks uviimase aja pingetele takistuseks ka vanad vastuolud Venemaa kohustuste pärast Euroopa relvastuskontrolli lepetes, mis puudutavad muu hulgas vägede suurust vaidlusalustes piirkondades.

Venemaa soovis ühisavaldusse viidet oma ettepaneku kohta uuest Euroopa julgeolekuarhitektuurist. Moskva idee teistele pealesurumine aga ei edenenud, ehkki Lavrov kinnitas, et mingeid tagamõtteid sellel pole. Samas oli raske teksti mahutada ka lääneriikide muret Venemaa tegevuse pärast augustisõjas Gruusia vastu ning Kosovo sõltumatuse teemat.

Kuna ühisavaldusest midagi välja ei tulnud, esitab välisminister Alexander Stubb lõpuks vaid kokkuvõtte Soome tõlgendusest kohtumisele, kus on koostatud 15 erinevat avaldust ning lepiti kokku läbirääkimiste jätkamises Armeenia ja Aserbaidžaani vahel.

Soome asemel saab OSCE uueks eesistujamaaks nüüd Kreeka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles