Aleksius II maetakse Jelohhovi Jumalailmumise peakirikusse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal eile surnud õigeusukiriku patriarh Aleksius II maetakse kõrge vaimuliku sõnul teisipäeval Jelohhovi Jumalailmumise katedraali Moskva kesklinnas, nagu juba eile meedias spekuleeriti.

Moskva patriarhaadi välissuhete osakonna juht metropoliit Kirill kinnitas televisioonis, et selline oli lahkunu tahe, vahendas Interfax. Aleksius II pidas seal aastaid jumalateenistusi. Samasse paika on maetud ka üks eelmine patriarh - Sergius.

Kirill meenutas, et juba tänasest saavad kõik soovijad usujuhiga hüvasti jätta Lunastaja-Kristuse kirikus, kuhu patriarhi surnukeha puusärgis välja pannakse. Kiriku uksed jäetakse avatuks ning öösel loetakse evangeeliumi ja peetakse hingepalvus.

Pühapäeva hommikul peavad jumaliku liturgia kõik püha sinodi liikmed, eesotsas selleks ajaks juba valitud patriarhi kohusetäitjaga, õhtul aga viiakse pealinna vaimulikkonna jõududega läbi mälestusteenistus. Esmaspäeval toimub taas jumalik liturgia, selgitas vaimulik.

Teisipäeval umbes kell kaheksa hommikul algab jälle liturgia ning kohe seejärel algab matusetalitus. Aleksius II puusärk kantakse ümber kiriku ning viiakse matmisele.

Kirikuallikad on varem kinnitanud, et kui püha sinod teisiti ei soovi, maetakse patriarh Jelohhovi Jumalailmumise katedraali lõunapoolsesse tiiba. Sinodi kolm liiget käisid täna Jelohhovi katedraalis juba ka vaatamas sobivat paika, kuhu patriarhi surnukehale viimne puhkepaik tehakse.

Peredelkino residentsis seejärel alanud sinodi erakorralisel koosolekul otsustatigi patriarhi matmine sellesse pühamusse. Matused toimuvad teisipäeval kell üks.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles