Andmekaitsjad nõuavad ajalehelt isikuandmeid sisaldava loo maha võtmist

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Kingsepp
Sirje Kingsepp Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Andmekaitse inspektsioon tegi ettekirjutuse Eesti Päevalehele endise Eestimaa Ühendatud Vasakpartei esimehe Sirje Kingsepa isikuandmeid sisaldava nelja aasta vanuse persooniloo lehe internetiväljaandest eemaldamiseks.


Kingsepa sõnul ei meeldi talle, et internetis on kättesaadavad tema isikuandmed: perekonnaseis, sünni- ja elukoht ning kus ta koolis on käinud, sest tänaseks on ta lahkunud Vasakparteist ja üldse poliitikast tagasi tõmbunud.

Andmekaitse inspektsiooni menetlustalituse juhataja Taago Pähkeli sõnul võib isikuandmeid ajakirjanduses avaldada ilma isiku nõusolekuta vaid ülekaaluka avaliku huvi puhul poliitilise diskussiooni või sotsiaalse arutelu raames. «Kõnealune artikkel oli aga isikut ennast käsitlev persoonilugu, mitte arvamuslugu,» märkis Pähkel.

Pähkel möönis, et ettekirjutus puudutab piiripealset juhtumit. «Isikute puhul, kes mõjutavad ühiskonda, poliitikat, äri ja kultuuri, on avalikkusel oluline teada taustainfot. Inspektsioon lähtus ettekirjutuse tegemisel asjaolust, et persoonilugu tehti ühiskondlikus mõttes täiesti marginaalse organisatsiooni juhiga, kes on praeguseks selle tegevusest ja liikmelisusest tagasi tõmbunud.»

Ettekirjutus puudutab artikli jätkuvat avaldamist Eesti Päevalehe võrguväljaandes, kus see on otsingumootori abil siiani kättesaadav.

Eesti Päevaleht on teatanud, et ei nõustu ettekirjutusega ja kaebab selle Tallinna halduskohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles