M-valimised tulevad 2011. aastal

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsis saab valimistel hääletada ka ID-tuvastust võimaldava mobiiltelefoniga.
Märtsis saab valimistel hääletada ka ID-tuvastust võimaldava mobiiltelefoniga. Foto: Ants Liigus

Riigikogu võttis eile 80 poolthäälega vastu seaduse, mis lubab alates 2011. aastast valimistel kasutusele võtta hääletamise mobiiletelefoni abil ning pikendab elektroonilise eelhääletuse aega.




Seadus võimaldab kasutada e-hääletusel peale ID-kaardi ka sertifikaatidega varustatud SIM-kaardiga mobiiltelefoni, millega tuvastatakse valija ja sisenetakse interneti e-hääletamise süsteemi.

ID-kaardi lugejat asendab sel juhul mobiiltelefon ja ID-kaardi sertifikaate mobiiltelefoni SIM-kaardile antavad sertifikaadid. Seega täidab mobiiltelefon sisuliselt kaardilugeja rolli.

Eelnõu seletuskiri ütleb, et mobiil-ID kohta tehti ka turvaanalüüs, mille kohaselt on ID-kaart ja mobiil-ID sama turvalisused.

Teise muudatusena pikendab seadus elektroonilise hääletamise aega. Kui praegu saab elektrooniliselt hääletada kolme päeva jooksul ehk kuuendast neljanda päevani enne valimisi, siis valitsuse esitatud eelnõu järgi pikeneks hääletamise aeg kolmeteistkümnendast neljanda päevani enne valimispäeva.

Samas kaob eelhääletamine maakonna valimiskomisjonides, sest eelnõu autorite sõnul on vajadus selle hääletamisviisi järele e-hääletamise olemasolu tõttu vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles