Apollo andis Mari Tarandile eripreemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Tarand
Mari Tarand Foto: Peeter Langovits

Novembri jooksul andsid enam kui kaks tuhat inimest Apollo raamatupoes või selle koduleheküljel hääle oma aasta suurimale kirjanduselamusele, võitjaid pärgas kauplus eile.


Lugejate kõrval tegid valiku ka Apollo töötajad, eripreemia vääriliseks peeti Mari Tarandi eluloolist teost «Ajapildi sees. Lapsepõlv Juhaniga», sest tegu on «suure armastusega, kaunis ja tundlikus keeles kirjutatud haarava ning hariva mälestusteraamatuga».



Teist aastat järjest osutus populaarseimaks omamaiseks kirjanikuks Andrus Kivirähk – mullu tõi talle võidu «Mees, kes teadis ussisõnu», nüüd aga «Ivan Orava mälestused», mida pidas aasta parimaks elamuseks eesti kirjanduse vallas iga kolmas hääletanu. Teise koha sai siin kategoorias Tõnu Õnnepalu «Flandria päevik», mis kinkis võimsaima elamuse igale viiendale lugejale.



Sama palju hääli kui Kivirähk proosas kogus Doris Kareva koguga «Lõige» luule kategoorias, teiseks tuli kordustrükk Ellen Niidu «Paekivi häälest».



Tõlkekirjandus tõi kaks preemiat – ulme, fantaasia ja kriminaalromaanide osas kogus enim hääli (20 protsenti) J. R. R. Tolkieni «Hurini lapsed».



Ülejäänud ilukirjandusest noppis esikoha Kurt Vonneguti «Kodumaata mees» (22 protsenti häältest), järgnesid võrdselt hääli saanud Carlos Ruiz Zafoni «Tuule vari» ja Stef Penney «Huntide hellus».



Kuues Apollo ehk parima laste- ja noorteraamatu preemia läks Aleksei Turovskile «Minu loomade» eest, napilt jäi teiseks Janno Põldmaa ja Heiki Ernitsa «Lotte olümpiaraamat».


Tihe oli rebimine elulooraamatute vahel, kuivõrd aasta 2008 neid lausa lademeis kaasa tõi.



Parimaks hinnati siiski ootuspäraselt oma müüginumbreid aina kasvatav Mihkel Raua «Musta pori näkku», tema seljataha jäi esimesena Mari Tarandile Apollo eripreemia toonud raamat.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles