Vähe süsivesikuid sisaldav toit nõrgendab mälu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süsivesikuid sisaldavad toiduained.
Süsivesikuid sisaldavad toiduained. Foto: Corbis / Scanpix

Uuringu kohaselt mõjub pasta, leiva ja kartulite toidukordadest väljajätmine inimese aju tööle halvasti ning jätab selle energiata.


22-55-aastaste naiste seas tehtud uuring näitas, et vähene süsivesikute tarbimine halvendas inimese mälu juba nädala jooksul, küll aga ei ole muutus pöördumatu ning olukorda saab süsivesikute tarbimise tõstmisega taas parandada, vahendab

Telegraph

.



Süsivesikute puudus mõjutab inimese aju, kuna see vajab energia saamiseks glükoosi, mida annab just süsivesikuterikas toit.



USA Tuftsi Ülikooli psühholoogiaprofessori Holly Taylori sõnul tõestas nende uuring, et toit, mida inimene sööb, mõjutab kohe ka tema tunnetuslikku käitumist ning nimetatud süsivesikutevaene dieet omab suurt potentsiaali just negatiivsete tunnete tekkimiseks.



Uuringus paluti naistel valida kahe erineva dieedi vahel, kus 9 naist valis vähese süsivesikutega dieedi ning 9 valis madala kalorsusega dieedi.



Hiljem testiti aga nende tähelepanu, pika- ja lühiajalist mälu ning visuaalset tähelepanu ja ruumilist mälu, mis aitab neid igapäevategemistes ja ümbritsevate detailide meeldejätmises.



Võrreldes teise grupi naistega, ilmnes esimese grupi naistel tugev langus mäluga seotud ülesannete sooritamises ning kuigi nende lühiajaline mälu oli parem, tekkis neil probleeme ka reaktsioonikiirusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles