Piirivalve uus kopter jõudis halba ilma trotsides kohale

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalve lennusalga kopter Agusta-Westland 139.
Piirivalve lennusalga kopter Agusta-Westland 139. Foto: Piirivalveamet

Laupäeval jõudis Itaaliast Eestisse piirivalve lennusalga teine uus helikopter Agusta-Westland 139, mille teekond pikenes halbade ilmastikuolude tõttu kuuepäevaseks.


Kuigi tavapäraselt võtaks kopteriga Itaaliast Eestisse lendamine aega kaks päeva, siis halbade ilmaolude tõttu oli kopter sunnitud peatuma Austrias, Poolas ja Leedus, teatas piirivalveamet.

Ameti kinnitusel vastab Agusta-Westland 139 meie vajadustele ja on end igati õigustanud.

«Esimese seda tüüpi kopteri teenistuseks ettevalmistus läks plaanipäraselt ning 2009. aastal hakkame seda valvehelikopterina kasutama. Agusta-Westland 139 on kiirem ja nüüdisaegsem kui MI-8, see tähendab, et meil on võimalik rutem sündmuskohale jõuda,» lausus lennusalga ülem, piirivalvekapten Allan Oksmann.

12-kohaline helikopter Agusta-Westland 139 on eelkõige mõeldud piiri valvamiseks, kuid sobib ka otsingu- ja päästetöödeks.

Kopteril on päästetöödeks vajalik vints ja infrapunakaamera, mis võimaldab avastada maapinnalt nii elusolendit kui ka tulekollet. Kopteri tavakiirus on 250 km/h, lennuaeg ühe tankimisega on 3,5 tundi ja lennukaugus 800 kilomeetrit.

Kopteri tõstevõime on 2,2 tonni, päästetööde ajal saab sõltuvalt lennukaugusest ja kütuse hulgast pardale võtta vajadusel ka rohkem kui 12 inimest.

Tegemist on teise sama tüüpi kopteriga, esimese helikopteri sai lennusalk kätte eelmise aasta septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles