Jaan Männik: pensioniea tõus või 100 000 immigranti Pakistanist?

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Männik
Jaan Männik Foto: Liis Treimann

Ühest uuringust selgus, et 81 protsenti Eesti inimestest ei poolda pensioniea tõstmist 67 eluaastani, aga alternatiiviks on ju väheneva töötajate hulga asendamine immigrantidega, ütles Jaan Männik rõhutades, et rahvalt nõusolekut küsides tuleb rääkida kõigi võimalike vastuste tulemustest.


Rasketel aegadel on tarvis enam ühte hoida, rääkis Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik tänasel Eesti Koostöö Kogu ja Euroopa Komisjoni Eesti Esinduse ümarlaual.

Kui majandus kasvas, toimis Männiku sõnul hästi otsustamise mudel, kus tugevale valitsusele vastandus tugev opositsioon. Nüüd, majanduskriisi ajal on vaja teha mitmeid raskeid otsuseid. Samas on tulemas mitmed valimised ja poliitikutel on loomulikult kiusatus raskete, ent vajalike otsuste tegemisest kõrvale hiilida või teiselt poolt nende tegijaid oma huvides maha teha. Jaan Männiku arvates on just nüüd tarvis laiemapõhjalist otsustamist ja eelkõige on tarvilike raskete otsustega vaja nõusse saada Eesti rahvas.

Ta tõi näiteks pensioniea tõstmise öeldes, et loomulikult ei ole keegi vaimustuses sellest, et pensionile saab hiljem. Samas rahavastik vananeb ja see tähendab, et iga töötaja kohta tuleb rohkem ülalpeetavaid. Seda saab tasakaalustada kas pensioniea tõstmisega või immigratsiooniga.

81 protsenti Eesti elanikest on Emori küsitluse järgi peanioniea tõstmisele vastu. Männik ütles, et küllap oleks vastus teine kui küsitaks, kas tõsta pensioniiga või tuua 100 000 immigranti Pakistanist, 50 000 Ukrainast ja 25 000 Vietnamist.

Eesti rahvas tuleb Männiku sõnul raskete otsustega nõusse saada selgitades keeruliste ja ebameeldivate otsuste võimalikke tagajärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles