Hamas kuulutas relvarahu Iisraeliga lõppenuks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas teatel on kuus kuud Gaza sektoris Iisraeliga kestnud relvarahu lõppenud.


«Rahu, milleni jõuti Egiptuse toetusel 19. juunil ja mis aegub 19. detsembril, on lõppenud,» ütles Hamasi esindaja Ayman Taha, kelle sõnul «ei täitnud vaenlane oma kohustus», vahendas Reuters.

Kaks aastat tagasi toimunud Palestiina parlamendivalimistel absoluutse enamuse võitnud Hamas tõrjus eelmisel aastal Gaza sektorist välja mõõdukama Fatahi liikumise ja haaras piirkonna enda kontrolli alla.

Rahvusvahelisse isolatsiooni sattunud Hamas sõlmis relvarahu, sest soovis leevendada Gazale kehtestatud blokaadi. Omalt poolt lubas Hamas lõpetada raketirünnakute korraldamise Iisraeli lõunaosale.

Vaatamata sellele on Gaza sektori Palestiina äärmuslased pärast juunis sõlmitud relvarahu Iisraeli suunas korduvalt raketi- ja suurtükirünnakuid korraldanud. Viimastel nädalatel on need märgatavalt sagenenud.

Iisrael on nendele vastanud Gaza sektori piiripunktide sulgemisega, kuid novembris korraldasid juudiriigi maaväed ulatusliku erioperatsiooni maa-aluste salakaubatunnelite hävitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles