Tiina Kolk: kunst kui Eesti visiitkaart

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Kolk.
Tiina Kolk. Foto: .

Taas leidis kinnitust tõsiasi, et eesti kunst on hinnas. Aeg-ajalt ilmub enampakkumistele  mõni põnev teos, mis paneb kunstisõpru südamete põksudes panuseid lisama. Kolm nädalat tagasi E-kunstisalongi oksjonilt sai uus omanik 1 100 000 krooniga Konrad Mäe  omanäolise, aastail 1918–1920 enne kunstniku Itaalia reisi ekspressionistlikus laadis maalitud «Naise portree».


Sel neljapäeval kirjutati muljetavaldav summa müügirekordite tabelisse: galerii Vaal jõuluoksjonil müüdi Johann Köleri 1870ndaist pärit maal «Tatarlanna Mšatka mõisa aias» hinnaga 2,7 miljonit krooni. Kunstiteadlane Mai Levin kahtleb, et erakogudes leidub rohkem kuulsa maalija Krimmi-perioodil valminud teoseid.



Oksjonite publikumenu näitab, et Eesti on oma  arengus  seljataha jätnud nn kodumasinate varumise ja toidunautlemise etapi ning jõudnud kunstielamustest vaimustumise perioodi. Maitse asi, kas koju tuuakse klassikalisi või moodsaid maale, graafikat või fotosid, skulptuuri või installatsioone – peaasi et tuuakse.



Õnneks on  valdav osa oksjonitel müüdud silmapaistvatest taiestest jäänud Eesti erakogudesse ja rahval on lootust nendega näitustel kohtuda, sest muuseumid ja galeriid teevad tihedat koostööd silmapaistvate kollektsioonide omanikega. Praegu Kumus avatud väljapanekus «Grand Tour. Eesti kunstnikud Itaalias» on palju pilte erakogudest.



Guido Sammelselg, Toomas Sildmäe, Mart Lepp, René Kuulmann ja Enn Kunila on oma kogudest koostanud huvitavaid ülevaateid  ning avaldanud kauneid katalooge. Kunila arvates on kunst Eesti visiitkaart, mida peaksime igal sammul tutvustama.



Miks ei võiks Tallinna lennujaama tuimades ootesaalides eksponeerida meie kunstnike ja fotokunstnike töid? Igatahes muudavad Viru keskuse halli bussiterminali olemist noorte autorite suures formaadis lustakad fotolavastused tunduvalt rõõmsamaks.



Riik peaks hoolitsema, et riigiasutustesse ja koolidesse ostetaks (noorte) kunstnike töid. Esiteks, on ju teada, et keskkond mõjutab tugevasti kujunevat isiksust; teiseks, nõnda saaksid tööd ja leiba tulevased Kölerid ja Konrad Mäed. Usun, et kunstiteadlased tuleksid hea meelega appi sobivaid pilte valima ja autoritega koostööd tegema.



Kunst, laiemas mõttes kultuur, on ainuke päris õige «eesti asi» ja meie kõigi ülesanne on seista selle eest, et see kestaks põlvest põlve. Eelistagem eestimaist, ostkem kodumaist kaupa kodumaiste kaubanduskettide kauplustest, sisustagem ruume Eestis disainitud ja valmistatud mööbliga ning ilmestagem interjööre eesti autorite loominguga –  nii toetaksime kultuurilätteid ja astuksime pika sammu Põhjamaadele lähemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles