Toomas Rull taob tom-tomi õpikuks

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trummikomplektist võlub välja muusikat Toomas Rull (43).
Trummikomplektist võlub välja muusikat Toomas Rull (43). Foto: Diana Unt

Tomm-tomm – niisugust häält teeb trummikomplektis kolmele peenele jalale toetuv osa, mille nimi on tom-tom. Sellest ja tüüpilisest Toomaste hüüdnimest Tom sai nime täna-homme kuulajate kätte ulatuv heliplaat «Tom-Tomm».


Ühtlasi on see CD märguanne, et valmima hakkab esimene eestikeelne õppevahend trummimängijatele. Mõlema taga on Tom, täpsemalt Toomas Rull.

Tema käte, jalgade ja häälepaeltega tekitatud helisid on juba peaaegu 90 plaadil. Kolm neist on tema autoriplaadid, mille lugudes õigel ajal ja õiges kohas tehtud müra annab kooskõlas kindla helikõrgusega pillidega paeluva muusika.

Trummikesksed lood

Värskeimal, kaheksast loost koosneval kogumikul «Tom-Tomm / Toomas Rull» mütsub, põriseb, plärtsub, kõliseb, kõmiseb, sahiseb, kobiseb eelkõige suur trummikomplekt. Kuid oma osa lisavad palja käe puudutusest helisevad kongad ja bongod, sillerdav triangel, klõbisevad kastanjetid ja sahisev tubo ehk shaker.

Lood kuuluvad stiili poolest fusion’i hulka, mis tähendab seda, et pillimeeste meelevallas (õigemini Toomas Rulli kirjutatuna ja ansamblile sätituna) sulanduvad tervikuks džäss ja rokk ja enamgi veel. Näiteks kastanjetid ja sahisev toru shaker on väga viis nendel puhkudel, kui käsil on latin-muusika.

27-aastase tegevpillimehe staažiga trummimängijal on salvestamisel abiks olnud – nagu ta ise ütleb – eesti džässmuusika parimad pojad: klahvpillidega Raun Juurikas ja Jürmo Eespere, bassiga Mihkel Mälgand ja tenorsaksofoniga Raul Sööt.

Valmimas on õpik

Eestis salvestatud ja kokku liidetud ning Sound Visioni stuudios Hollandis viimase lihvi saanud «Tom-Tommil» kõlab varjamatult ja hea meelega trummikeskne muusika. «On palju trummisoolosid ja muusikasse kirjutatud trummipartiisid,» tunnistas Rull.

Sest sellel CD-l on kaks eesmärki. Lisaks kõlaelamustele pakub plaat löökpillimängu näidiseid. On ju tegemist ühe osaga samanimelisest õpikust, mis valmib lõplikult kõigi eelduste kohaselt jaanuari lõpuks.

Valmival «mängi kaasa» (play along) tüüpi trummimänguõpikul on ajalooline tähendus – see on omal alal esimene. «Eesti muusikakoolides ja kõikides muudes muusikaõppeasutustes pole tänaseni mingisugust eestikeelset trummimängu õppematerjali,» märkis ta.

Nüüd ilmunud plaadi nimega sama pealkirja kandev õpik «Tom-Tomm / Toomas Rull» koosneb kolmest CDst ja noodist.

Üks plaat on kaheksa näidislooga, mis on ka nüüd omaette ilmunud CD-l, teisel kõlab kõik seesama ilma trummita ja kolmandal ilma basskitarrita. Noodistatud on kõik lood, mõni rohkem välja kirjutatud ja mõni lihtsamalt üles tähendatud. Eraldi on noot bassimängijale.

«See annab võimaluse igal mängijal rohkem rakendada oma oskustele sobivat lähenemist,» märkis löökpillimängija. «Need on erineva raskusastmega palad. Iga loo ette tuleb väike analüüs koos suunava ja soovitava tutvustusega.»

Et Toomas Rull peab muusikuks olemise kõrval Otsa koolis pedagoogiametit, teab ta täpselt, mis erutab trummarite meeli igas nende arengu järgus.

Bänd alati valmis

««Mängi kaasa» tüüpi õpikud on innustavad ja motiveerivad,» selgitas ta. «Iga soovija saab harjutada ansambliga enda valitud ajal ja kohas, kusjuures kõik pillimehed on kohal. Sa ei pea kunagi muretsema, kas klaverimängija on terveks saanud, kas kidramees on oma pilli üles leidnud või kui palju solist seekord hiljaks jääb.»

Õpiku tiraaž on 300–500. Lõplik eksemplaride arv selgub lähipäevadel ja oleneb sellest, kas MTÜ Muusikaabi Keskus kui «Tom-Tommi» projekti elluviija saab veel kuskilt toetust.

Toomas Rulli tegevus
•    Toomas Rull on sündinud 11. jaanuaril 1965 Raplas, lõpetanud Otsa- kooli löökpillierialal 1985 ning olnud sealsamas 1989–1996 ja on taas aastast 2003 õppejõud.
•    Laulab Kiigelaulukuuikus, on mänginud või mängib ansamblites Retro, Avicenna, Ruja, Saxappeal Band, Basic Concept, Tulli Lum, Dagö, Ultima Thule, Rull’s Royce jm.
•    Osalenud umbes 90 heliplaadi salvestamisel, millest tema autoriplaadid on «Rull’s Royce – Rull’s Choice» (2002), «Eesti hääled» (2005) ja «Going North» (2006).
•    «Going North» tõi talle mullu Eesti muusikaauhindade jagamisel aasta džässartisti tiitli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles