Gaza pommid tapsid jõulurahu

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaza sektor: mees kannab raketirünnakus viga saanud poissi.
Gaza sektor: mees kannab raketirünnakus viga saanud poissi. Foto: Reuters / Scanpix

Kurjakuulutavad suitsusambad ning südantlõhestavad appikarjed täitsid nädalavahetusel palestiinlastega asustatud Gaza sektori.


Iisraeli raketirünnakute tagajärjel palestiinlaste äärmusrühmituse Hamas vastu oli eile õhtuks hukkunuid juba peaaegu 300 ning kogu ala on humanitaarkatastroofi serval, kuid juudiriik ei kavatse rünnakuid niipea lõpetada.



Lähipäevil kutsub Iisrael teenistusse 7000 reservväelast, samas kui riigi tegevväeosad on Gaza piiride lähedal valmis. Pole välistatud, et Iisraeli sõjaoperatsioon pooleaastase relvarahu arvukate raketirünnakutega rikkunud Hamasi vastu tipneb maavägede operatsiooniga.



«Relvajõudude tegevus jätkub veel mõnda aega, võib-olla kauemgi, kui suudame praegu ette näha,» sõnas juudiriigi peaminister Ehud Olmert. Kaitseminister Ehud Barak lisas iganädalasel valitsuse nõupidamisel, et esitab võitluseks Gazas võimu haaranud terroristliku grupeeringuga lähiajal parlamendikomiteedele kinnitamiseks lisaabinõude paketi, kirjutas


uudistekanal CNN.



Eile alustas Iisraeli õhuvägi Gaza sektori lõunaosas asuvate tunnelite pommitamist, et sundida Hamas lõpetama raketirünnakut Iisraeli lõunaosa linnadele.



Palestiinlased tunnistasid suurima, Egiptusest kütuse smuugeldamiseks kasutatud maa-aluse ning veel vähemalt kahe käigu purustamist. Samas kui pommitajad on rünnanud mitukümmet tunnelit, mida Iisraeli kinnitusel kasutatakse ka relvade smugeldamiseks.



Laupäeva hommikust alates on äärmusrühmitus omakorda saatnud juudiriigi poole teele üle saja raketi, mille tagajärjel hukkus raketitabamuse saanud majas üks mees. Palestiinlaste allikad kõnelevad samas ligi 300 hukkunust vastaspoolel, kuid uudisteagentuuride teatel pole neile andmetele mingit erapooletut kinnitust.



BBC teatel on Iisraeli õhuvägi aga viinud läbi rünnakuid eelkõige Hamasi objektidele, nagu äärmusrühmituse jõustruktuurid ja peakorter, mis on täielikult hävinenud.



Seetõttu olevat hukkunute seas enamasti Hamasi võitlejad, kuigi ametnike teatel on ohvrite seas ka naisi ja lapsi. Uudisteagentuuride teatel on Iisraeli õhurünnakutes tapetud ka Hamasi võitlejate olulisemad liidrid, keda juudiriigi eriteenistused on juba pikka aega jahtinud.



Gaza linnas asuva haigla arst kirjeldas BBC-le meeleheitel olukorda raviasutustes, kus nii hädatarvilikud ravimid, kütus kui ka joogivesi on otsakorral. Haiglates on palju peahaavadega vigastatuid. Mõnel neist on amputeeritud ka jäsemeid.



Piirkonnas laupäeval lahvatanud vägivallalaine lõpetas kuus kuud kestnud relvarahu juudiriigi sõjaväe ning äärmusrühmituse Hamas vahel. Iisraeli jõuline operatsioon laupäeval tuli palestiinlastele täieliku üllatusena, sest nad ei osanud hingamispäeval juutide pomme oodata, märgivad vaatlejad. Esimese 24 tunniga ründas Iisrael õhuväe abil enam kui 210 sihtmärki, kinnitades samas, et ei sõdi palestiinlastest rahumeelsete elanikega.



Analüütikud väidavad teadaolevatele andmetele toetudes, et nädalavahetusel Gazas lahvatanud veresaun tõi palestiinlastele kõige ohvriterohkema laupäeva alates 1967. aasta Iisraeli okupatsiooni algusest.



BBC meenutab, et 2005. aastal taganesid Iisraeli väed okupeeritud territooriumidelt, kuid võtsid kontrolli alla sektori piirid. 2006. aastal valimised võitnud äärmusrühmitus Hamas tõrjus Gaza sektorist mõõduka palestiinlaste liikumise Fatah võitlejad, haarates piirkonnas võimu.



Vastuseks Iisraeli rakettidega ründavate äärmuslaste võimuhaaramisele kehtestas Iisrael piirkonnale karmi blokaadi.



Hamas süüdistas Iisraeli vaherahu rikkumises, viidates kestma jäänud blokaadile, kuid juudiriigi esindajate hinnangul nurjasid selle lõdvendamise just Hamasi jätkuvad raketirünnakud.



Rahvusvaheline üldsus on kutsunud osapooli üles vägivalda lõpetama, viidates nii surma külvavate õhurünnakute kui Iisraeli pihta lastavate rakettide lubamatusele. Seni pole kumbki pool taganemissoovi üles näidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles