Iisraeli väed peavad Hamasiga lahinguid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gaza sektori põhjaosas jätkus pühapäeva hommikul võitlus Iisraeli armee ja palestiinlaste äärmusrühmituse vahel ning seal tõuseb mitmelt poolt paksu musta suitsu ja kostub pidevalt automaadivalanguid.


BBC Newsi andmetel on lahingutest teatatud nii Gaza linna, Beit Lahiya kui ka Jabaliya põgenikelaagri juures. Iisraeli armee teatel on rünnatud ligi 40 sihtmärki, nende seas salakaubaveoks kasutatud tunneleid, relvahoidlaid ja rakettide tulistamise paiku.

Enklaav on sellega sisuliselt lõigatud kaheks, sest juudiriigi sõjalaevad kontrollivad ka rannikut. Pealtnägijate sõnul sõdurid tihedalt asustatud rajoonidesse pole siiski sisenenud ning püsivad avamaal.

Mõlemad pooled on teatanud kaotustest, ent suurt osa infost pole võimalik kontrollida, sest suletud enklaavi ei lubata välismaiseid ajakirjanikke. Hamasi raadio ja televisioon teatasid muu hulgas kahe juudisõduri vangivõtmisest, kuid Iisraeli armee kinnitas, et ei tea sellest midagi.

Gazas on pealtnägijate sõnul öö jooksul hukkunud paarkümmend inimest ja veel kümned saanud haavata. Kinnitamata andmetel on vähemalt tosin inimest saanud surma ühest tankimürsust. Suur osa neist olid väidetavalt tsiviilelanikud. Teatatud on ka rünnakutest ühele kaubakeskusele ja koolikompleksile, mistõttu kardetakse uusi ohvreid.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus vaenupooli kohe oma operatsioone peatama. ÜRO Julgeolekunõukogus ei suudetud aga endiselt leida selles küsimuses ühist lähenemist ning USA blokeeris taas Liibüa pakutud avalduse teksti.

Iisraeli peaministri Ehud Olmerti sõnul oli eile käivitatud maismaaoperatsioon vältimatu. Samas lubas ta olukorral mitte areneda humanitaarkriisiks. Iisraeli armee teatel on viimase maismaarünnaku käigus haavatutena kaotatud mõnikümmend sõdurit, neist paari seisudn on raske.

Gaza sektorist on täna hommikul tulistatud veel vähemalt üheksa raketti juudiriigi lõunaosas asuvate Sderoti, Netivoti ja teiste kogukondade pihta.. Seni andmeid ohvrite või kahjustuste kohta pole saadud.

ÜRO hoiatab samas halveneva humanitaarkriisi eest ning usub hukkunutest umbes veerandi kuulumist tsiviilelanike hulka. Praeguseks on rohkem kui nädala jooksul Gaza sektoris surma saanud kokku umbes 460 inimest ning vigastada mitu tuhat.

Iisraeli olid neli viiendikku langenutest Hamasi võitlejad ning kaitseminister Ehud Baraki sõnul alustati maismaarünnakut, et kaitsta juudiriiki rakettide eest. Ta tunnistas, et «see ei saa olema kerge ega ka lühike» võitlus. Samas hoidus minister ähvardustest kõrvaldada Gazas võimult Hamasi valitsus, vahendas Reuters.

Maailmas toimub juudiriigi sõjalise aktsiooni vastu rohkesti demonstratsioone. Pariisis kogunes laupäeval meeleavaldusele 20 000 ning Londonis umbes 10 000 inimest. Iisraelis avaldavad valitsuse vastu meelt kümned tuhanded araabia päritolu kodanikud, samuti rahuorganisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles