Juhtkiri: vahefiniš

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Loomulikult tekitab see tugevaid tundeid, kui Tallinna kesklinna segipeksmise korraldamises süüdistatavad jalutavad kohtust puhaste poistena välja. Kui peaks juhtuma, et 2007. aasta märatsemiste organiseerimises keegi kohtus tõesti süüdi ei jää, peab Eesti riik tegema sellest väga tõsised järeldused.
Eesti iseolemise vaenlastel ei tohi jääda muljet, et ka edaspidi võib linna segi peksta või midagi hullemat teha, aga karistust ei järgne.

Kuigi õigeksmõistev otsus tõepoolest šokeeris, hoidkem meeles siiski mõnda olulist asja. Esiteks tahame nüüd ja edaspidi olla õigusriik, kus tõendeid kaalub ja inimeste süü või süütuse üle langetab otsuseid sõltumatu kohus. Teiseks: tegu on kõigest vahefinišiga – kohtuastmeid on kokku kolm. Kolmandaks ei paistnud märtrirolliks valmistunud mehed ise õigeksmõistva otsuse üle väga rõõmsad olevat.

Kohus avaldab otsuse põhjendused täna. Enne neisse süvenemist oleks ennatlik ja ebaõiglane tõtata tõendeid kogunud kaitsepolitseinikke ja asja kohtule esitanud prokuröri viletsas töös süüdistama. Olgem ausad, sõltumata otsuse sisust oleks üks või teine pool asja edasi kaevanud ning uudiseid Linteri, Reva, Klenski ja Sirõki kohtuteest kuulnuksime nii või teisiti.

Mis siis kohe juhtub? Kohtumenetluse ajaks seatud tõkendid kaovad, mis tähendab konkreetsel juhul seda, et nimetatud härrad võivad kelleltki luba küsimata oma elukohast lahkuda. Olgu siis Moskvasse või Mosambiiki, kuidas aga tahtmist on.

Eesti riigile muu hulgas suurt rahalist kahju tekitanud rahutuste organiseerimises süüdistatavad mehed saavad vahi all viibitud päevade eest valuraha nõuda alles siis, kui kohtuotsus on jõustunud ehk on saanud mis tahes kohtuastmes lahendi, mida edasi ei ole kaevatud. Nagu öeldud, küllap kaevatakse edasi.

Märterlus on omaette teema. Kohtualuste silmist ei paistnud õigeksmõistvat otsust kuuldes rõõmu, ütles kohal viibinud Postimehe ajakirjanik. Nad olid kulutanud palju aega, seletades, et nende üle peetav kohtuprotsess on poliitiliselt mõjutatud ja Eesti pole õigusriik, kohtupidamine on farss ja mingit õiglast otsust pole lootagi. Ka kohal olnud Venemaa propagandakanalid jäid ilma loodetud esimesest stsenaariumist.

Venemaa rünnakutest ei päästa Eestit ei nii- ega naasugune kohtuotsus. Harju maakohus avaldab otsuse põhjendused täna, aga Venemaa välisministeeriumil oli seisukoht valmis juba eile: Öise Vahtkonna liidrite õigeksmõistmine tähendas nende arvates ajaloo ümberkirjutajate süüdimõistmist. Kas see kõlab üllatavalt? Vist mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles