Setud kaaluvad jõulude nihutamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühanurk setu tares.
Pühanurk setu tares. Foto: Kalev Saar / Scanpix

Juliuse ehk nn vana kalendri järgi sel nädalal jõule tähistavad setud kaaluvad võimalust pidada jõule samal ajal kui katoliiklased ja luterlased ehk detsembri lõpus.

Eile jõululaupäeva tähistanud setudel algasid talsipühadeks kutsutavad pidustused tegelikult juba teisipäeval, kirjutab Võrumaa Teataja.

Küsimus, kas setud peaksid tähistama jõule koos eestlastega või jääma truuks Juliuse kalendrile, mida järgib Moskva patriarhaat, ei ole setu kultuuri edendaja Aare Hõrna sõnul vastust saanud, vähemalt Obinitsa Issanda Muutmise kiriku kogudus pole tema sõnul selles üksmeelele jõudnud.

Metropoliit Stefanuse ettepanekul järgib Eesti apostlik-õigeusu kirik edaspidi oikumeenilises patriarhaadis välja kujunenud traditsiooni, mille kohaselt tähistatakse jõule Gregoriuse ning ülestõusmispühi Juliuse kalendri järgi.

Kuna jõulud ei ole setu pühade kalendris kõige tähtsamal kohal, pole jõululaupäeva nihutamine 24. detsembrile Hõrna meelest suur kaotus, küll peaksid lihavõtted ja paasapäev jääma samale ajale mis praegu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles