Mart Viisitamm ei hoia mainekujunduselt kokku

Teet Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnapea Mart Viisitamm kuulutas mullu 23. detsembril Rüütli platsil välja jõulurahu.
Pärnu linnapea Mart Viisitamm kuulutas mullu 23. detsembril Rüütli platsil välja jõulurahu. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu linnapea Mart Viisitamm pole loobunud erafirmalt mainekujundusteenuse ostmisest, tasudes endast parema mulje loomiseks 56 640 krooni kuus.


Selle raha eest osutab Janek Mäggile, Aare Harakule ja Robert Mandelkornile kuuluv ja tänavuse riigihanke võitnud OÜ Passion iga kuu kuni 40 tundi mainekujundusteenuseid. 40 tundi on ühe inimese töönädala pikkus, ligi 200 000 krooni maksaks näiteks Riia maantee valgusfooride rohelisse lainesse seadmine.



Rikkalik tasu meelitas konkursil osalema ka suhtekorraldusfirma Alfa-Omega Communications, kus teenib leiba varem Pärnu linnavalitsuse avalike suhete teenistuse juhatajana töötanud Maily-Maria Kiviselg. Paraku osutus nende pakkumine Passioni omast kallimaks.



Linnapea ainukasutaja


Passioni, mis mullugi Pärnu linnavalitsuse maine eest hoolt kandis, üks tuntumaid töötajaid on Raul Kalev, kes on koostanud osa Viisitamme kõnedest ja õpetanud linnavalitsuse töötajatele esinemist ja suhtlemist. Põhja ringkonnaprokuratuuri andmetel on Kalevile esitatud kahtlustus prostitutsiooni vahendamises.



Passioni teenuseid kasutab peamiselt Viisitamm, Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo ning protokolli-, välis- ja avalike suhete teenistuse juhataja Ela Tomson nendega kokku ei puutu. «Me pole selle firma teenuseid oma töös vajanud,» lausus Tomson.



Passioni põhitöö on Viisitamme kaalukamate sõnavõttude ja kirjutiste kokkupanek. «Üldjuhul on ideed ja ülesandepüstitus tulnud minult, Passion on aidanud sõnastada,» rääkis Viisitamm.



Väga detailselt – kes, kui palju, kuhu ja mida on kirjutanud – ei soovinud linnapea suhtekorraldusfirma abi kirjeldada, tuues näiteks, et detsembris oli Passioni abiga koostatud artikleid, tervitusi ja sõnavõtte üle kümne.



Viisitamme arvates ei ole Passioni tööd päris õige mainekujunduseks nimetada, sest mainet saab kujundada vaid linnavalitsus ise, mitte väljaspool olijad. Ometi oli riigihanke objektiks nii mullu kui ka tänavu avaliku arvamuse analüüs ja mainekujundusalaste teenuste osutamine.



Linnapeale kõnede koostamise kõrval on Passionil mõnikord teisigi ülesandeid. Tomsoni andmetel õpetasid firma töötajad Härmo Saarm ja Raul Kalev mullu veebruaris linnavalitsuse liikmeid ja osakonnajuhatajaid esinema ja suhtlema, mai lõpus korraldas Kalev teenindussaali infospetsialistide suhtlemiskoolituse. Samuti on Passion koostanud mõne avaliku ürituse stsenaariumi.



Igakuine tagasiside


Suhtekorraldusfirma tööd ei dokumenteerita, arvestust peetakse töötundide järgi. Täielik pilt nendest on ainult Viisitammel, kelle suhtlemist erafirmaga varjutab saladuseloor.



Linnavalitsuse avalike suhete eest vastutav Tomson ütles, et ta pole näinud ühtegi dokumenti, mida võiks analüüsiks nimetada. Igapäevaselt jälgib avaliku arvamuse kujunemist linnavalitsuse avalike suhete nõunik Murakas-Ollo.



Viisitamme sõnul annab Passion talle avaliku arvamuse kohta iga kuu tagasisidet. «Vastavalt võimalustele püütakse nende seisukohtadega arvestada,» teatas ta. «Üldine trend on praegu selles suunas, et linnavalitsuse seisukohti on hakatud rohkem mõistma ja usaldama. Nii näiteks on näha, et kui veel 2008. aasta alguses ja suvel arvati rohkem, et linnavalitsus on majanduslikult kreenis ja linn kohe pankrotis, siis aasta lõpus oli nii arvajaid palju vähem.»



Enne Viisitamme said Pärnu linnapead hakkama ühe pressiesindajaga ja koostasid oma kõned ise. Keskerakondlasest poliitik on linna raha eest palganud ka 15 000 krooni suuruse kuupalgaga juhiabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles