ÜRO võttis vastu Gaza resolutsiooni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ÜRO julgeolekunõukogu võttis vaatamata USA erapooletuks jäämisele vastu resolutsiooni, milles nõudis viivitamatu ja kestva relvarahu kehtestamist Gaza sektoris.


Resolutsioon nõuab ka Iisraeli vägede lahkumist Gazast, igasuguse vägivalla ja tsiviilelanike vastu suunatud vaenutegevuse lõpetamist, abitöötajate laskmist konfliktipiirkonda, relvade ja laskemoona Gaza sektorisse smugeldamise tõkestamist, piiripunktide taasavamist ning humanitaarkoridoride avamist, vahendas AFP.

Lääneriikide ja araabia maade kompromissresolutsioonile andsid heakskiidu nõukogu 15 liikmest 14, sest Iisraeli lähim liitlane USA otsustas jääda erapooletuks. Siiski ei kasutanud USA riigisekretär Condoleezza Rice hääletusel Ühendriikide vetoõigust, mis oleks resolutsioonile tähendanud läbikukkumist.

Iisraeli Palestiina äärmusrühmitus Hamas pole resolutsiooni küsimuses üksmeelt leidnud. Ühe kõneisiku Ayman Taha sõnul ei saa terroristlikuks organisatsiooniks kuulutatud rühmitus resolutsiooni toetada, sest enne selle vastuvõtmist pole Hamasiga nõu peetud. Ühe teise kontaktisiku teatel on Hamas võtnud resolutsiooni arutlusele.

Pärast julgeolekunõukogu hääletust ütles Iisraeli välisminister Tzipi Livni, et Iisrael jätkab sõjalist operatsiooni eesmärgiga tagada oma kodanike turvalisus, teatas BBC News. Täna kogunevad ka juudiriigi julgeolekunõukogu liikmed, kes arutavad aktsiooni jätkamise võimalusi.

Resolutsioonile vaatamata jätkas Iisrael Gaza sektori pommitamist. Öö jooksul rünnati suletud enklaavis vähemalt 50 sihtmärki. Nende hulgas oli Palestiina teatel ka üks elumaja Beit Lahiyas, mille kuus elanikku hukkusid, teatas Reuters.

Iisrali tankirünnak tabas ka Palestiina põgenikke abistava ÜRO Palestiina Vabastus- ja Töödeagentuuri (UNRWA) konvoid, mille üks autojuhtidest hukkus. UNRWA otsustas toiduoperatsioonid kitsale rannaribale ajutiselt peatada.

Iisraeli armee teatel vastas Hamas vähemalt nelja raketi tulistamisega Iisraeli lõunaosas asuvate linnade pihta. Ükski iisraellane rünnakutes viga ei saanud.

Iisraeli peaministri Ehud Olmerti sõnul näitavad äärmuslaste jätkuvad raketirünnakud, et ÜRO resolutsioon ei saa toimida.

Kaks nädalat kestnud konfliktis on Palestiina teatel hukkunud 783 ja saanud viga üle 3000 palestiinlase, kellest enamik on tsiviilisikud. Hamasi esindajate teatel on vähemalt kolmandik hukkunutest lapsed. Iisrael on teatanud kümne sõduri ja kolme tsiviilisiku hukkumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles