Iisraeli väitel on juudiriigi armee Gaza sõjas jõudnud lõpusirgele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaza eile.
Gaza eile. Foto: AFP / Scanpix

Iisrael andis eile esimest korda märku, et 16 päeva kestnud ja ligi 900 inimelu nõudnud sõda Hamasiga hakkab lõpu lähedale jõudma.


Juudiriigi väed tungisid eile edasi maakitsuse suurima linna Gaza City poole, vallandades ühed seni ägedamad lahingud sõjas, mille Iisrael Hamasi raketirünnakute peatamiseks alustas, kirjutas uudisteagentuur AFP. Palestiina meedikute väitel  sai eile Gazas surma 29 inimest.

Hoolimata Eesti aja järgi möödunud reedel ÜRO Julgeolekunõukogu vastu võetud resolutsioonist, mis kutsus pooli üles viivitamatult lahingutegevus lõpetama, pole kumbki seda teinud.

Nüüd aga andsid Iisraeli võimud mõista, et nende pealetung hakkab lõpule jõudma. «Julgeolekunõukogu otsus ei jäta meile palju mänguruumi,» ütles asekaitseminister Matan Vilnai intervjuus Iisraeli raadiole. «Seega tundub, et hakkame jõudma maavägede ja kogu operatsiooniga lõpusirgele.»

Iisraeli peaminister Ehud Olmert ütles eilset valitsuse istungit avades, et juudiriik läheneb oma eesmärkide täitmisele, ehkki lisas, et esialgu lahingutegevus jätkub. «Läheb veel vaja kannatlikkust ja meelekindlust,» märkis ta.

Iisraeli väed on lammutanud umbes 200 salakaubaveoks kasutatavat tunnelit Gaza-Egiptuse piiri all, mis on Hamasi peamine varustamismarsruut. Juudiriigi väitel on kaks kolmandikku kõigist tunnelitest nüüd maatasa tehtud.

Hamas on tõotanud võitlust jätkata ja tulistas eile Gazast vähemalt 19 raketti Iisraeli poole. Viga ei saanud keegi.

Äärmusrühmituse poliitiline liider Khaled Meshaal lubas laupäeval tele-eetris edastatud üleskutses, et Hamas ei sõlmi kunagi alalist vaherahu Iisraeliga ehk riigiga, mille organisatsioon on tõotanud hävitada.

«Niikaua kuni okupatsioon jätkub, on ka vastupanu,» ütles Meshaal ja lisas, et Hamas ei pane relvi maha enne, kui Iisrael oma pealetungi peatab.

Gaza sõda
•    Algas 27. detsembril
•    Hukkunuid 885, nende seas 275 last
•    Haavata on saanud 3620 inimest
•    Lahingutes on surma saanud 10 Iisraeli sõdurit ja 3 tsiviilisikut
Allikas: AFP

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles